Sari la conținut

Inamicul din dormitor: sforăitul! Remedii împotriva sforăitului

remedii împotriva sforăitului

Sforăitul este unul din inamicii numărul unu în dormitor, motiv pentru care ne-am gândit să îți face o listă cu remedii împotriva sforăitului pentru ca tu și partenerul să vă bucurați de un somn odihnitor.

Ați putea fi printre cei 45% dintre adulții normali care sforăie cel puțin ocazional sau probabil că cunoașteți pe cineva care o face. Sforăitul poate fi în centrul glumelor la adunările de familie („Unchiul Ion sforăie atât de tare încât zgâlțâie ferestrele!”), dar sforăitul este o treabă serioasă.

Ce este sforăitul?

Sforaitul este un mecanism foarte complex, dat de mai multi factori, spune dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Hyperclinica MedLife Grivita, care explica de ce sforaim si ce solutii avem.

Sforaitul inseamna un zgomot al unui aer care intra pe un tract respirator mai ingustat in anumite portiuni, ingustat de nas si ingustat de faringe, de glota. Cu cat aceste formatiuni, nasul si glota, faringele, sunt mai largi, cu atat aerul circula mult mai usor si se aude mai putin din acest sforait. Daca aceste constrictii ale tractului respirator sunt mai inguste, aerul trece mai zgomotos.

Sforăitul poate perturba somnul tău sau cel al partenerului. Chiar dacă nu te deranjează prea mult, nu este o condiție de ignorat. De fapt, sforăitul poate fi un semn al unei stări de sănătate grave, inclusiv:

 • apnee obstructivă în somn (căi respiratorii blocate)
 • obezitate
 • problemă cu structura gurii, nasului sau gâtului

Nu toate persoanele care sforaie au sindrom de apnee in somn, dar daca sforaitul este insotit de unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome, este indicat sa mergi la medic, pentru evaluari suplimentare:

 • Pauze de respiratie in timpul somnului
 • Somnolenta in timpul zilei
 • Probleme legate de concentrare
 • Dureri de cap dimineata
 • Gat uscat la trezire
 • Somn neodihnitor
 • Gafaieli, sufocare in timpul noptii
 • Hipertensiune arteriala
 • Durere in piept pe timpul noptii
 • Sforaitul este atat de puternic incat il trezeste pe partener
 • La copii, sforaitul determina aparitia dificultatilor de concentrare, a rezultatelor scolare slabe si a problemelor comportamentale.

În alte cazuri, sforăitul poate fi cauzat doar de somnul pe spate sau de consumul de alcool prea aproape de ora de culcare.

Remedii împotriva sforăitului conform WebMed

 1. Schimbarea poziției de somn

Întinsul pe spate face ca baza limbii și a palatului moale să se prăbușească pe peretele din spate al gâtului, provocând un sunet vibrant în timpul somnului. Dormitul pe o parte poate ajuta la prevenirea acestui lucru. O soluție ideală în acest caz este o pernă lungă care v-ar putea susține întregul corp.

 1. Pierderea in greutate

Pierderea in greutate ajuta unii oamenii. Cu toate acestea si oamenii slabi sforaie. Daca v-ati ingrasat si ati inceput sa sforaiti dupa, slabitul va va ajuta. „Daca te ingrasi in jurul gatului, diametrul interior al acestuia se strange, declansand sforaitul”, a explicat Daniel P. Slaughter, expert la Capital Otolaryngology in Austin, Texas.

 1. Evitarea alcoolului

Alcoolul si sedativele reduc starea de odihna a muschilor din spatele gatului, ceea ce poate duce la sforait. „Consumul de alcool cu 4-5 ore inainte de somn inrautateste sforaitul[…] Oamenii care in mod normal nu sforaie o vor face dupa ce consuma alcool”, a explicat Sudhansu Chokroverty, director de programe pentru neurofiziologie clinica la JFK Medical Center, Edison.

 1. Practicarea unei igiene bune a somnului

Obiceiurile precare de somn pot avea un efect similar cu cel al consumului de alcool. Dupa nopti intregi in care ati dormit putin, muschii devin mai flexibili decat de obicei, cauzand sforaitul.

 1. Deschiderea pasajelor nazale

Daca sforaitul incepe in nas, mentinerea pasajelor nazale deschise ar putea ajuta. Acest lucru permite aerului sa se miste mai lent. Un dus fierbinte inainte de somn ajuta la mentinerea pasajelor nazale deschise, potrivit lui Slaughter. 6. Schimbarea pernelor Alergenii din dormitor si din perna pot contribui la sentimentul neplacut al sforaitului. Acarienii se acumuleaza in perne si pot provoca reactii alergice, care pot duce la sforait.

Schimbati pernele o data la sase luni pentru a tine acarienii departe si nu lasati animalele de companie in dormitor.

 1. Hidratarea. Beti multe lichide.

„Secretiile din nas devin lipicioase atunci cand sunteti deshidratat, ceea ce creaza si mai mult sforait.” Potrivit Institutului de Medicina din Statele Unite, femeile sanatoase ar trebui sa bea aproximativ 11 cesti de apa pe zi, iar barbatii 16 cesti.

Dormiti suficient, dormiti pe o parte, evitati alcoolul inainte de culcare si faceti un dus fierbinte in cazul in care aveti pasajele nazale infundate. „Aceste practici simple pot face o mare diferenta in reducerea sforaitului”, a explicat Slaughter.

Aplică și tu aceste remedii împotriva sforăitului și bucură-te de un somn odihnitor!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.