Sari la conținut

Dormi pe burtă sau pe spate? Iată ce spune poziția de dormit despre sănătatea ta

Fiecare are o poziția de somn preferată. Chiar dacă experții spun că poate fi o poziție obișnuită, oferă o mulțime de informații despre sănătatea unei persoane. Deși multe poziții în care dormim pot fi confortabile pentru noi, acestea nu sunt bune pentru gât sau spate pe termen lung.

Potrivit experților în sănătate, somnul afectează fiecare aspect al funcționării noastre, atât fizic, cât și psihologic. Prin urmare, trebuie să ne reglăm obiceiurile de somn gestionând stresul, făcând exerciții fizice și aducând alte schimbări în stilul de viață.

Și când suntem într-un mod relaxat și dormim bine, ne schimbăm pozițiile în somn de zece până la 30 de ori pe noapte.

Dar există întotdeauna o poziție în care ne simțim cel mai confortabil, chiar și atunci când suntem în somn adânc.

Care e poziția ta de somn? Legătura dintre felul în care dormi și sănătate

Potrivit Healthline, poziția de somn este legată de multe aspecte ale sănătății generale și ale bunăstării, atât în scenarii pozitive, cât și negative. Iată ce trebuie să știți despre fiecare poziție de dormit.

1. Dormit pe o parte: Experții recomandă adesea somnul lateral ca fiind cea mai bună poziție, deoarece poate ajuta la tratarea sforăitului cronic și a apneei în somn și la îmbunătățirea digestiei. Dintre cele două părți, cea mai bună este partea stângă, deoarece face ca burta să treacă mult sub esofag, menținând acidul digestiv scăzut. De asemenea, Healthline spune că somnul lateral în timpul sarcinii ajută la creșterea bună a fătului. Somnul lateral poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de spate și la îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale.

2. Dormit pe burtă: Este una dintre cele mai populare poziții de dormit, potrivit SelectHealth.com, cu toate acestea, este cea mai puțin recomandată de profesioniștii din domeniul sănătății. Întinsul pe burtă vă poate încorda spatele și vă puteți trezi cu dureri de gât și de spate. Deoarece secțiunea mediană a corpului uman este una dintre cele mai grele părți ale sale, somnul pe burtă poate determina coloana vertebrală să se suprapună și, de asemenea, să reducă dimensiunea căilor respiratorii și să scadă circulația pe termen lung.

3. Dormit pe spate: Dacă dormi drept pe spate este poziția ta preferată, asigură-te că folosești o saltea bună care să-ți țină coloana dreaptă. Potrivit experților în sănătate, această poziție de dormit poate ajuta la menținerea poziției naturale și neutre a coloanei vertebrale, reducând durerile de spate. Cei care suferă de probleme digestive, cum ar fi eructații și arsuri la stomac ar găsi, de asemenea, această poziție reconfortantă. Medicii recomandă să luați întotdeauna o pernă moale atunci când dormiți în această poziție. Cu toate acestea, persoanele care au o problemă cu sforăitul cronic sau apneea în somn le poate fi dificil, deoarece dormitul pe spate nu poate decât să agraveze starea.

4. Poziția fetală: Potrivit sondajului BSC, mai mult de 47% dintre oameni din întreaga lume, majoritatea femei, preferă să doarmă în această poziție. Pentru a dormi cu adevărat ca un bebeluș, încercați să vă mențineți membrele și bărbia slăbite, iar postura relaxată. Pentru a preveni amorțeala, evitați să vă îndoiți sau să vă ondulați strâns încheieturile sau să dormiți cu o mână sub pernă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel