Sari la conținut

Începerea școlii în pandemie. Cum ne reglăm psihic și îi pregătim pe copii în contextul COVID-19. Atenționarea unui cunoscut medic român

Începerea școlii în pandemie. Este un subiect sensibil, cu multe necunoscute. Însă este oficial: școala va începe la 14 septembrie, dar pregătirea mentală trebuie să o facem de acum.

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vine în ajutorul părinților, în legătură cu subiectul deschiderii școlilor, in contextul COVID-19.

Iată ce scrie specialistul pe pagina oficială de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

”Frica ne determină să luăm decizii pripite sau eronate. Inainte de a decide ce este de făcut ar trebui să ne uităm la fapte.

1.Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial. – Sursa

2.Copiii fac deseori forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult (8 la 100.000 copii față de 164,5 la 100.000 la adulți). Sursa

3.Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de 17 ori mai mare decât a României. In contextul unui numar de 5.000.000 de bolnavi confirmați. – Sursa

4.Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decât adulții, in fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane. – Sursa

Ce putem face până să inceapă școala? Noi, părinții…

Să exersăm, cu ai noștri copii, spălatul corect pe mâini și purtatul unei bariere la nivelul feței. Nu neapărat mască chirurgicală, dacă ideea de mască agasează emoțional copilul sau familia… Poate fi o bandană, o bentiță mai lată, un model de fular sau un batic colorat…

In timpul iernii aproape toți copiii români sunt duși la grădiniță sau în parc cu fularul la gură. Am putea să facem acest exercițiu cu orice copil având vârsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisă purtarea măștii.

Și dacă frica persistă, puteți să completați un chestionar on-line, de la CDC, pentru ca să vedeți, in cazul familiei dvs, dacă este rezonabilă participarea copilului la școala reală sau trebuie să vă pregătiți de scoală on-line – Sursa – ”, conchide pediatrul Mihai Craiu, în postarea domniei sale.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel