joi, septembrie 24, 2020

Până la 78% din femei vor avea o floră vaginală dezechilibrată, la un moment dat, atenționează medicii ginecologi. Aflați care sunt simptomele care le trădează și unde vă puteți face testări gratuite începând cu luna februarie

Doctorul Zilei: Care sunt cele mai frecvente infecții vaginale?

Prof. Radu Vlădăreanu: Una dintre cele mai frecvente este infecția candidozică –întâlnită și în timpul sarcinii și în perioadele cele mai solicitante pentru femei – sesiuni, perioade mai proaste, cu mult stres. Alte infecții frecvente sunt cele nespecifice sau vaginoza bacteriană care e dată de un germen specific. Mai sunt infecții vaginale cu Ureaplasma, Mycoplasma si sigur, vorbim de bolile transmisibile sexual – gonoree, sifilis. etc. Sunt multe, dar marea lor majoritate sunt blânde și ușor de tratat.

Citește și:

– Care sunt principalele cauze ale acestor infecții?

– Cu excepția infecțiilor candidozice (candida e un organism căruia îi place să trăiască într-un mediu umed și întunecos), majoritatea infecțiilor vaginale se iau pe cale sexuală.

– Pot fi toaletele publice sau cele de la birou un factor de îmbolnăvire?

– Faptul că infecțiile vaginale se iau de pe toaletele publice e un mit. În realitate, nu e așa, ele sunt boli cu transmitere sexuală.

Citește și:

– Care sunt simptomele care anunță o astfel de infecție?

– De obicei jena intravaginală, o senzatie de usturime, de uscăciune, de disconfort asociată cu o scurgere (leucoree) care are anumite caracteristici în funcție de germenul contactat.

– Există leucoree normală?

– Multe femei în preajma ovulației au o secreție mult mai abundentă, dar asta nu înseamnă că e o patologie. Dacă secreția nu e infectată, dacă nu găsim niciun germen sau nu are niciun caracter macroscopic de infecție, sigur că e o leucoree fiziologică pe care nu are rost să o anihilăm.

Citește și:

– Există o legătură între categoriile de vârstă și incidența acestor afecțiuni? 

– Sunt mai frecvente cu cât activitatea sexuală este mai intensă. Infecțiile apărute la maturitate au legătura cu lipsa de hormoni care favorizează proliferarea unor germeni.

– Pun ele viața în pericol, la un moment dat?

– Nu, dar pot să producă prin persistența lor infecții genitale înalte, adică de uter sau de trompe. Or, infecțiile cronice de trompe uterine sunt o cauză majoră de infertilitate. Deci, infecțiile vaginale nu pun în pericol viața, ci capacitatea de a da viață.

– În cât timp trebuie să te adresezi medicului? Ce specialitate trebuie să aibă el?

– Cât mai repede, ca să nu treneze. Aceste infecții nu trec de la sine.Adresați-vă ginecologilor.

– La ce interval de timp ar trebui să meargă femeile la un medic ginecolog?

– Este foarte important ca femeile să mergă la ginecolog pentru examinarea Babeș Papanicolau o dată pe an. Dacă își fac această examinare anual, înseamnă că merg la medicul ginecolog o dată pe an – iar asta e un lucru foarte bun și suficient. Examenul Babeș Papanicolau se face nu de la 30 sau 40 de ani încolo, ci de îndată ce femeile își încep viața sexuală.

– Există riscuri dacă ne tratăm la sfatul unor persoane care nu sunt medici?

– Nu este un risc major, dar dacă tratamentul nu e bun, infecția își face de cap în continuare, iar tu te-ai încărcat inutil cu antibiotice, lucru care se va repercuta în viitor.

Parteneri