marți, iunie 6, 2023

Infecțiile virale pot duce la inflamația unui organ. Există anumite simptome pe care nu ar trebui să le ignori sub nicio formă!

„Apendicita este inflamaţia organului apendice. Apare atunci când canalul situat în interiorul apendicelui este blocat de materiile fecale.

Atunci când se întâmplă acest lucru, presiunea creşte în interiorul apendicelui, vasele de sânge se închid şi există riscul ca apendicele să nu mai fie vascularizat, adică să nu mai fie hrănit. Din această cauză peretele poarte perfora.”, a spus medicul chirurg Octavian Popescu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Semințe de mac: beneficii uimitoare pentru inimă, ...

Factori de risc ai apendicitei

Nu există un anumit factor de risc care poate produce acest lucru, dar ştim din studii că un tranzit intestinal încetinit poate duce la constipaţie şi poate duce la această blocare. Mai poate apărea şi în urma infecţiilor virale.

De exemplu, după o infecţie virală la nivelul abdomenului poate inflama şi apendicele. Sunt mai predispuse persoanele care nu consumă suficient de multe fibre.


Simptomele apendicitei care trebuie să ne ducă imediat la medic

Pacienţii se prezintă la camera de gardă cu dureri în jurul ombilicului, iar după câteva ore, durerile se vor muta în partea dreaptă a abdomenului. Aceste dureri sunt însoţite de greaţă, vărsături, febră şi de frison.

Te-ar mai interesa: De ce crește tensiunea noaptea. Hipertensiunea art...

Aceste simptome nu sunt prezente în toate cazurile. Există 40% din pacienţi care au simptome atipice. Aceştia se prezintă cu alt tip de tablou clinic, iar diagnosticul din acest motiv este mult mai dificil.

De obicei, pacienţii nu au dureri în partea dreaptă a abdomenului, mai ales atunci când apendicele se află în partea de jos a pelvisului. Aceştia au doar o durere în partea de jos, iar asta ne poate crea o confuzie şi putem gândi că este o infecţie urinară.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie. Se anunță o sumă mare și neaștep...

Apendicele se vede mai greu la ecografie, mai ales dacă pacientul este obez. Apendicele cu abces se observă la ecografie.

Complicaţiile apendicitei netratate

Apendicele poate perfora. Materiile fecale se elimină în cavitatea abdominală şi se produce septicemia. Aceasta poate duce la moarte. Durerile sunt masive, atunci când se prezintă cu un astfel de tablou clinic.

Tratamentul apendicitei nu este numai chirurgical

Tratamentul nu este doar chirurgical, ci şi medicamentos. Atunci când diagnosticul este în fază incipientă, acest lucru este vizibil la ecografie, avem două variante pe care le explicăm pacientului. Antibiotice sau intervenţie chirurgicală.

Te-ar mai interesa: Cât de mult îți poate crește pulsul din cauza stre...

Dacă alegem varianta cu antibiotice, există riscul ca în decursul unui an, 30% din aceşti pacienţi să revină cu apendicita. Varianta a doua este intervenţia chirurgicală laparoscopică. În peste 90% din cazuri se face o operaţie minim invazivă.

Cum arată viaţa fără apendice

Apendicele este un organ limfogen şi este responsabil de formarea florei bacteriene la interiorul colonului. După indepărtarea apendicelui, colonul va prelua această funcţie, pe care o are deja. Putem trăi foarte bine şi fără apendice.

Te-ar mai interesa: Predicții Cristina Demetrescu: România, transformă...

Cum se procedează în cazul apendicitei la gravide

În acest caz este imperios necesar să avem un diagnostic clar. În funcţie de cât de mare este uterul, apendicita la gravide nu se află în partea dreaptă a abdomenului, ci va fi chiar sub nivelul ficatului.

Trebuie să vedem în ce stadiu ne aflăm. Dacă suntem în stadiu incipient, vom face tot posibilul să tratăm apendicita cu antibiotice, pentru a evita o interenţie chirurgicală, care ar pune la risc sarcina.

Din păcate, nu putem preveni într-un anumit mod apendicita”, a mai spus medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private