sâmbătă, aprilie 1, 2023

Învață să fii fericit! Cum să activăm substanțele chimice din creier.

Majoritatea oamenilor înțeleg că cel care reglează starea de spirit este creierul. Dar cum se întâmplă exact asta? În timp ce oamenii de știință continuă să exploreze modul în care funcția creierului este legată de sănătatea emoțională, ei știu deja că substanțele chimice ale creierului joacă un rol critic.

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

Substanțele chimice din creier servesc drept mesageri, trimitând semnale către nervii din tot creierul care au impact asupra modului în care ne simțim. Știați că există modalități simple de a stimula eliberarea și acțiunea hormonilor noștri fericiți? Acțiunile mici pot avea un impact pozitiv asupra dispoziției, energiei și stării de spirit, toate datorită substanțelor chimice creierului care se simt bine.

Ce sunt substanțele chimice produse de creier

Există milioane, sau chiar miliarde, de reacții chimice care apar în creier la un moment dat. Aceste reacții alcătuiesc sistemul dinamic care controlează starea de spirit, percepția și multe altele.

Te-ar mai interesa: Horoscop de weekend 1-2 aprilie 2023. Banii, magne...

Neurotransmițătorii sunt substanțele chimice care trimit mesaje de la neuron la neuron. Neuronii (sau nervii) sunt prezenți în tot creierul și lucrează pentru a trimite și primi mesaje.

Cercetătorii au descoperit că semnalele electrice și chimice permit comunicarea în interiorul și între neuroni. Acesta este modul în care creierul comunică cu sine. Neurotransmițătorii pot fi clasificați în două categorii: excitator și inhibitor. Mesagerii excitatori lucrează pentru a stimula activitatea creierului, în timp ce mesagerii inhibitori încetinesc reacțiile chimice.

Te-ar mai interesa: Cum îți poți da seama că cineva ți-a făcut farmece...

În esență, fericirea este provocată de patru neurotransmițători: dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine. Cheia succesului constă în prioritizarea acestor substanțe chimice care produc o varietate de efecte benefice asupra stării noastre de spirit, potrivit draxe.com.

Învață să fii fericit! Cum să activăm substanțele chimice din creier

1. Mănâncă alimente sănătoase

Știați că pur și simplu consumul de alimente hrănitoare poate promova producția de hormoni fericiți, cum ar fi dopamina? De fapt, unele alimente sunt numite „alimente pentru creier”, deoarece ajută la eliberarea neurotransmițătorilor. Unele dintre cele mai bune alimente pentru hormonii fericiți includ:

Te-ar mai interesa: Plante cu efect de antibiotic eficiente în cazul i...

  • proteine ​​de bună calitate
  • fasole
  • nuci
  • semințe
  • grăsimi sănătoase
  • fructe și legume antioxidante

2. Joacă-te cu animalul tău de companie

Jocul cu un animal de companie poate crește cu siguranță substanțele chimice ale creierului, în special oxitocina, care este „hormonul iubirii”. Dacă aveți un animal de companie, a-l mângâia sau a te juca cu el este de fapt minunat pentru propria voastră dispoziție și bunăstare. Niciun animal de companie? Pentru asta sunt prietenii și vecinii!

3. Îmbrățișează pe cineva

Doriți să vă stimulați oxitocina în mod natural? Fă lucruri cu adevărat reale. Îmbrățișările aduc sentimente de confort, unire și bucurie. Oamenii se simt mai bine cu câteva îmbrățișări pe zi. Și asigură-te că durează aproximativ 20 de secunde sau mai mult. „Îmbrățișarea extinsă” este într-adevăr ceea ce face ca hormonul tău de dragoste să funcționeze.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru credincioșii din întreaga lume! ...

4. Faceți o plimbare în aer liber

Cu siguranță nu este prima dată când citești că plimbările afară sunt bune pentru sănătatea ta. Te aduce cu picioarele pe pământ și creează sentimente de pace și relaxare. Face acest lucru promovând producția de serotonină, care vă reglează starea de spirit, nivelul de energie și percepția durerii.

5. Fă sport

Exercițiile fizice sau orice formă de activitate fizică sunt o modalitate excelentă de a crește nivelul serotoninei. Acest lucru poate fi alergare, înot, ciclism, ridicare de greutăți, yoga și multe altele. Mișcarea corpului și pomparea sângelui vă lasă să vă simțiți energizat și mai bine dispus.

6. Complimentează-i pe cei de lângă tine

Știați că a face un compliment cuiva vă poate îmbunătăți și starea de spirit? Micile gesturi de acest fel măresc eliberarea de oxitocină, făcându-te să te simți iubit, iertător, protejat și sigur.

7. Glumește cu prietenii

Râsul crește endorfinele, substanțele chimice ale creierului care sunt asociate cu plăcerea, motivația și conexiunea socială. O simplă glumă spusă în cercul vostru de prieteni vă poate ridica starea de spirit și chiar vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.

8. Uită-te la filme de comedie

Dacă nu vă aflați într-un cadru social, puteți îmbunătăți acele endorfine vizionând o comedie sau numere de stand-up comedy. Orice formă de râs va stimula substanțele chimice ale creierului și va ajuta la îmbunătățirea sentimentelor de tristețe sau izolare.

9. Ține-te de mână

Ce modalitate mai bună de a crește nivelul de oxitocină decât de a ține puțin mâna? Ținându-te de mână favorizează eliberarea hormonului tău amoros și provoacă sentimente de uniune. De asemenea, oxitocina vă face să vă simțiți în siguranță și fericiți și vă ajută corpul să facă față stresului în mod corespunzător.

10. Arată bunătate

Micile acte de bunătate pot duce la fericire și la un sentiment de pace. Acest lucru se datorează faptului că ajută la creșterea activității substanțelor chimice din creier, cum ar fi oxitocina și dopamina. Faceți ceva simplu, cum ar fi să țineți ușa unui străin, să vă implicați într-o strângere de fonduri sau chiar să zâmbiți unui coleg de serviciu.

11. Petreceți timpul în aer liber

Te-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de relaxat după ce ai petrecut timpul în aer liber? Ajută la creșterea serotoninei, pentru început. Serotonina vă îmbunătățește starea de spirit, memoria, digestia și vindecarea rănilor, așa că nu ratați doza zilnică de soare, dacă o puteți ajuta.

12. Faceți un masaj

Simțul tactil promovează producerea de oxitocină și te ajută să te simți mai puțin stresat, mai conectat și liniștit. Obținerea unui masaj profesionist este o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți starea generală de sănătate sau de a solicita persoanei dragi un masaj scurt funcționează și el! Terapia prin masaj stimulează hormonii fericirii și chiar îți crește imunitatea.

13. Finalizați o sarcină

Știți sentimentul pe care îl aveți atunci când finalizați o sarcină? Este un sentiment de împlinire, te simți entuziasmat și simți că te încălzești pe dinăuntru. Acesta este un impuls al dopaminei, centrul dvs. de recompensă spunând că ați făcut o treabă grozavă. Ori de câte ori completați o sarcină, sărbătoriți câteva secunde și simțiți că neurotransmițătorii își fac treaba.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private