Sari la conținut

Îți amorțesc mâinile? Ai grijă, pot fi afecțiuni grave

Îți amorțesc mâinile? Ai grijă, pot fi afecțiuni grave, nu doar o carență de vitamine. Când trebuie să mergi la medic pentru a nu suferi complicații grave…

Cu toții ne putem confrunta cu amorțeala mâinilor, la un moment dat, din diverse motive. Amorțeala poate fi însoțită de arsuri, înțepături, furnicături și pierderea sensibilității temporare la nivelul membrelor superioare.

Dar care sunt cauzele acestor amorțeli, ce simptome sunt și ce afecțiuni ar putea ascunde?

Simptomele ce insotesc amorteala mainilor sunt mancarimile, sensibilitatea la atingere,

eruptia cutanata, pielea rece, spasmele musculare, urinarile frecvente, durerile de spate in partea de jos, durerile cervicale.

Amorțelile mai pot veni „la pachet” și cu stari anxioase, de nervozitate și dureri de cap, amețeli.

Din ce cauze amorțesc mâinile

Sunt multe situații ce pot duce la amorteala mainilor, de la cauze banale pana la afectiuni mai grave. Poate fi vorba de o degeratura, un traumatism.

De asemenea, poate fi vorba de o compresie a unui nerv cauzata de cele mai multe ori de faptul ca persoana doarme pe mana respectiva sau o foloseste intens, o anemie, o deshidratare, un atac de panica sau poate fi vorba de existenta anumitor boli.

Totodată, persoanele care abuzeaza de alcool se pot confrunta cu maini amortite.

Ce semnale de alarmă reprezintă mâinile amorțite

În cele mai multe cazuri, amorțeala mâinilor este cauzată de o lipsă de minerale și vitamine. De exemplu, este vorba de un deficit de vitamine din grupul B – B1, B3, B6, B12, vitamina E, precum și magneziu.

Toate acestea ajută la funcționarea bună a nervilor, iar carența de magneziu provoacă amorțeala la nivelul membrelor.

Dar dacă nu avem deficit de vitamine și minerale, amorțeala mâinilor poate semnala afecțiuni grave și trebuie să mergem de urgență la medic.

Atac ischemic tranzitoriu

In acest caz, este vorba de existenta unui cheag pe traseul vaselor de sange care blocheaza fluxul catre creier.

Amorteala va trece de indata ce sangele isi va relua fluxul. În cazul în care suspectati aceasta cauza, mergeti de urgenta la medic, caci o treime din persoanele care fac AIT ajung la accident vascular cerebral AVC.

Boala arteriala periferică

Această boală apare ca urmare a ingustarii vaselor de sange cauzate de un nivel mare de colesterol si grasimi. Așa apare amorteala in maini însoțită de o stare de moleșeală.

Sindromul de tunel carpian

In acest caz, nervul median este presat de articulatii si apar furnicaturi, amorteli si dureri la nivelul palmei, degetelor si incheieturii si chiar si ameteli. Se poate trata printr-o interventie chirurgicala de deblocare.

Afecțiuni renale, hepatice, neuropatii

Aici vorbim despre afecțiuni ale glandei tiroide, cum ar fi hipertiroidismul, precum și de anumite afectiuni renale, hepatice.

Mai poate fi vorba si  de neuropatia periferica, intalnita in special in cazul diabeticilor, sau inflamatiile cronice.

Mainile amortite pot semnala si o tumora cerebrala, astfel incat, daca simptomul persista, este indicat sa va prezentati la un consult de specialitate.

Sindromul Raynaud

Acest sindrom se manifesta prin spasme trecatoare ce blocheaza fluxul sangvin catre degete, provocand amortirea si invinetirea acestora. Se accentueaza in prezenta frigului.

Boala Buerger

Aceasta reprezinta inflamarea acuta si formarea de cheaguri de sange prin flux redus la nivelul arterelor si este intalnita in special la fumatorii de peste 45 de ani.

Boala Buerger sau trombangeita obliterantă este o afecțiune rară a sistemului circulator, dar poate duce la distrugerea țesutului cutanat și pot apărea infecții sau cangrenă.

Pe lângă toate acestea, mai amorțeala mâinilor mai poate semnala: osteoporoză, vasculită, lupus, zona zoster, lombosciatică, scleroză multiplă, neurinom.

Trebuie mers de urgență la medic dacă amorțeala mâinilor este însoțită și de dificultăți respiratorii și de mers, amețeală, incoerență, confuzie, slăbiciune, pierderea vederii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.