Sari la conținut

La un pas de moarte din cauza unei înghețate. Bărbatul a făcut edem glotic. Cum se acordă primul ajutor în acest caz.

La un pas de moarte din cauza unei înghețate. Bărbatul a făcut edem glotic. Cum se acordă primul ajutor în acest caz

După ce i s-a umflat gâtul atât de tare încât nu a mai putut respira, un bărbat din Dorohoi a ajuns la spital în stare gravă. Potrivit monitorulbt.ro, bărbatul în vârstă de 48 de ani  s-a simțit brusc rău după ce a mâncat o înghețată.

La un pas de moarte din cauza unei înghețate. Bărbatul a făcut edem glotic

Apropiații bărbatului au sunat imediat la numărul de urgență 112 iar bărbatul a fost transportat la spital, unde a intrat în stop cardiorespirator din cauza inflamării foarte puternice a cartilajului tiroid, mai bine cunoscut ca Mărul lui Adam.

Din fericire, medicii au intervenit la timp, bărbatul fiind imediat intubat.

„Nu este o reacție foarte obișnuită, dar nici nu este ieșită din comun. Diagnosticul este de edem glotic. Din fericire, a fost intubat la timp și astfel au fost asigurate funcțiile vitale în continuare”, a spus un medic din cadrul UPU-SMURD, potrivit sursei citate.

Bărbatul a rămas internat pe secția ORL a Spitalului Județean.

Ce este edemul glotic

Edemul glotic este o umflare a membranei mucoase (edem) care pune viața în pericol. Edemul glotic poate fi denumit și edem laringian.

Poate fi cauzată de infecții, alergii sau medicamente. Simptomele tipice ale edemului glotic sunt răgușeala și creșterea dificultății de respirație.

Aceasta este considerată o urgență medicală, deoarece umflarea afecteaza gat poate obstrucționa fluxul de aer în plămâni, cauzând dificultăți de respirație sau chiar insuficiență respiratorie, prin urmare, trebuie tratate rapid in camera de urgenta cu medicamente medicamente antialergice.

Tratamentul depinde de cauză. Este necesară o acțiune rapidă, deoarece moartea prin sufocare este iminentă dacă laringele este complet obstrucționat.

Dacă există pericol acut de sufocare, este nevoie urgență de intubare sau se efectuează traheotomie.

Cum se acordă primul ajutor în acest caz

Simptomele unei reacții alergice apar rapid în câteva minute de la expunerea la substanța alergică.

În cazul în care simptomele care indică edemul glotei, cum ar fi senzație de nod în gât, dificultăți de respirație sau respirație stridorului, iată ce aveți de făcut:

  • Apel de urgență la 112;
  • Întrebați dacă persoana are vreun medicament pentru alergie, astfel încât el sau ea să poată să o ia în timp ce așteaptă ajutor;
  • Țineți persoana, de preferință, culcat, cu picioarele ridicate, pentru a facilita circulația sângelui;
  • Observa semnele vitale ale persoanei, cum ar fi bătăile inimii și respirația, deoarece în cazul în care acestea devin absente, finalizarea resuscitare cardiopulmonara este necesară cu masaj cardiac;
  • Consultați pas cu pas ce trebuie făcut în cazul unui stop cardiorespirator;
  • Semnele și organele afectate depind de reactia sistemului imunitar al fiecărei persoane și, în plus față de edem laringian, alte alergii reacții periculoase, care pot fi fatale sunt crizele de astm și șoc anafilactic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel