miercuri, septembrie 28, 2022

Majoritatea oamenilor asociază glanda tiroidă cu metabolismul și cu faptul că o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism) determină pierderea în greutate, iar o tiroidă leneșă (hipotiroidism) poate duce la creșterea în greutate. Ceea ce mulți nu realizează este faptul că tiroida poate afecta și fertilitatea.

Infertilitatea este o problemă atunci când o femeie nu a putut concepe pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, deși a întreținut raporturi sexuale regulate șsi neprotejate. Pe lângă imposibilitatea de a rămâne însărcinată, problemele de fertilitate includ, de asemenea, un istoric de avort spontan recurrent.

Te-ar mai interesa: Bei cafeaua fierbinte? Ai grijă, iată care sunt ri...

Există multe motive pentru care cuplurile se luptă cu probleme de fertilitate, de la afecțiuni ginecologice la femeie, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC) și endometrioza, până la probleme precum cele de motilitate a spermei și efectele unei afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul la bărbat.

”Este o provocare să localizezi cu exactitate originile infertilității, iar examinarea funcției tiroidiene este doar una dintre multele căi pe care specialiștii în infertilitate le urmează pentru a investiga cauzele. Tratamentele variază de la modificări ale stilului de viață până la fertilizarea in vitro (FIV), când ovulele unei femei sunt recoltate și fertilizate în laborator și implantate după ce se dezvoltă un embrion. Totuși, dacă problema este tiroida, nu trebuie să vă supuneți unui tratament atât de implicat și invaziv precum FIV,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu a rezolvat problema facturilor mari p...

Ce legătură există între infertilitate și tiroidă?

Atunci când cantitatea de hormoni pe care tiroida o produce este fie peste, fie sub cea normală, apar probleme cu fertilitatea. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să trăiască cu o afecțiune autoimună care provoacă hipotiroidism, numită tiroidită Hashimoto. Boala Graves este tot o afecțiune tiroidiană, dar care duce la problema opusă, hipertiroidismul.

Medicul ginecolog precizează că nivelurile anormale ale hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) determină apariția diferitelor probleme de fertilitate. Atunci când o pacientă suferă de hipotiroidism sau are un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism, acest lucru poate împiedica eliberarea unui ovul de către ovare, împiedicând în mod evident și capacitatea de a concepe. De asemenea, această problemă poate face ravagii în ciclul menstrual și poate expune unui risc mai mare fie de avort spontan, fie de naștere prematură.

Te-ar mai interesa: Atenție! Noi modificări la calculul facturilor de ...

Simptomele hipotiroidismului includ:

  • oboseală,
  • creșterea în greutate,
  • menstruații abundente,
  • dureri musculare.

De asemenea, este posibil ca părul și pielea să fie uscate și persoana să răcească mult mai ușor.

În cazul hipertiroidismului, ciclul menstrual devine, de asemenea, neregulat, iar riscul de avort spontan și de naștere prematură crește și el. Pierderea în greutate, bătăile rapide ale inimii, anxietatea, sensibilitatea la căldură și menstruațiile mai ușoare și mai puțin frecvente sunt semne de hipotiroidism.

Te-ar mai interesa: Condimentul care luptă cu infecții grave: Clostrid...

”Și în cazul bărbaților problemele cu tiroida un impact asupra succesului cuplului de a obține o sarcină. Problemele de funcționare a tiroidei sunt asociate cu compromiterea calității și motilității spermei, ceea ce pune probleme în ceea ce privește implantarea,” a completat dr. Vythoulkas.

Din fericire, un simplu test de sânge (TSH) poate oferi multe informații, astfel încât să se poată depista cauza infertilității dacă ea are legătură cu tiroida. Odată descoperită problema, nivelul TSH poate fi normalizat cu tratament, așa încât șansele obținerii unei sarcini cresc considerabil.

Te-ar mai interesa: Agenția Antidrog: Noi măsuri pentru consumatorii d...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private