duminică, iulie 3, 2022

Legătura dintre zinc și gust. Mihaela Bilic: „Percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate”.

Există studii care arată că funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare, depinde de prezența zincului. Zincul este un mineral esențial implicat în numeroase funcții corporale importante, de la stimularea sistemului imunitar până la combaterea depresiei. 

Te-ar mai interesa: ”Demonii” care ne OTRĂVESC creierul. Vlad Ciurea :...

Legătura dintre zinc și gust

Medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-o postare pe contul său de Instagram, a explicat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului.

„Viața are alt gust cu un strop de zinc. Prezent cu predilecție în alimentele de origine animală (de unde se absoarbe foarte eficient), zincul este un mineral cu rol esențial în creștere și dezvoltare, pentru funcționarea sistemului nervos și reproducător, asigură rezistența la boli și…percepția gustului.

De prezența zincului depinde funcționarea numeroaselor enzime implicate în metabolism, printre care și gustina, o enzimă secretată de glandele salivare. Dr. Hentkin, specialist la Clinica de gust și miros din Washington, a studiat rolul gustinei în relația dintre nutriție și plăcere.

Te-ar mai interesa: „Acțiuni urgente” în Europa. OMS cere limita...

El a demonstrat că zincul este indispensabil pentru percepția gustului, atât la nivelul gurii, cât și la nivelul creierului. Carența de zinc determină reducerea sintezei de proteine la nivelul papilelor gustative, iar la nivel central percepția și interpretarea plăcerii alimentare pot fi afectate, zonele cerebrale responsabile fiind dependente de zinc”, a explicat Mihaela Bilic. 

Mihaele Bilic: „Ciocolata este o excelentă sursă de zinc”

De asemenea, cunoscutul nutriționist a arătat care sunt cele mai importante surse de zinc, subliniid importanța eficienței zincului în stimularea gustinei.

Te-ar mai interesa: Oamenii puternici sunt incomozi. Lidia Fecioru spu...

„Studiile făcute de dr. Hentkin au arătat eficiența zincului în stimularea gustinei și capacitatea lui de a regenera papilele gustative, dar și ameliorarea senzației gustative și olfactive, care sunt esențiale pentru degustarea optimă a mâncării.

Surse alimentare de zinc? Carne de orice fel, fructe de mare, produse lactate, brânză și ouă. În regnul vegetal avem zinc în semințe, nuci și fructe oleaginoase, linte. De reținut că lactoza și proteinele de origine animală cresc absorția și eficiența zincului, în timp ce fitații din cereale au efect inhibitor. Și dacă tot vorbim de plăcere, ciocolata este o excelentă sursă de zinc”, a mai scris medicul nutriționist.

Te-ar mai interesa: Cât proteine sunt într-un ou? Sigur nu știai...

Cum putem îți asiguri doza necesară de zinc

Doza zilnică necesară de zinc variază în funcție de fiecare organism, de vârstă sau sex. În general, specialiștii recomandă 8 mg de zinc pe zi pentru femei și 11 mg pe zi pentru bărbați. Alimentele care conțin cantități mari de zinc sunt:

Cereale integrale pentru micul dejun: 1 cană dintr-un mixt de cereale conține 20 mg zinc (circa 210% din DZR)

Scoci: o porție de 100 de grame de ștridie conține 39.3 mg de zinc (aproximativ 390% din DZR)

Te-ar mai interesa: Mituri despre boala tăcută care face prăpăd în lum...

Carnea roșie: o porție de 100 de grame de mușchi de vită conține 3.57mg de zinc (circa 40% din DZR)

Crab: piciorul crabului rege conține 4,5 mg de zinc (circa 47% din DZR)

Homar: 1 homar mic gătit la abur conține 4 mg de zinc (circa 42% din DZR)

Semințe: o porție de 100 de grame de semințe de chia uscate conțin 4.58 mg de zinc (circa 47% din DZR)

Cacaua:  100 grame de ciocolată neîndulcită conține 10 mg de zinc (circa 100% din DZR).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private