Sari la conținut

Leguminoasele, mai hrănitoare decât carnea. Iată cum să le mănânci pentru cele mai bune rezultate

leguminoase
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
leguminoasele nu se consuma la cina dacă vrei sa slabești

Din cuprinsul articolului

Foarte multe persoane ar prefera să renunțe la carne și să adopte o alimentație bazată pe produse de origine vegetală. Totuși, tranziția poate fi complicată și, cu siguranță, vei avea nevoie de multe informații despre acest lucru.

Deși se spune că proteinele de origine vegetală nu sunt la fel de bune precum cele de origine animală, acest lucru nu este complet adevărat.

Modul în care le prepari și le consumi contează foarte mult. Combinate cu alte tipuri de leguminoase, acestea pot fi chiar mai benefice și mai hrănitoare decât carnea.

Ce consumi dacă vrei să renunți la carne sau ții post? E simplu. Leguminoasele vor fi sursele tale complete de proteine, nutrienți, vitamine, minerale și fibre.

Leguminoasele, o „carne extra”

Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie pe o rețea de socializare câteva lucruri despre leguminoase, alimentele capabile să înlocuiască produsele de origine animală.

„Ești la cură de slăbire și salata pe care ți-ai comandat-o e un munte de frunze verzi? Nicio problemă, adaugi peste ea o conservă de năut și masa devine echilibrată și hrănitoare. Cauți o sursă practică de fibre, minerale și vitamine? 3 linguri de fasole neagră fiartă bine la aburi acoperă necesarul zilnic. Vrei să elimini glutenul din dietă și nu ai o garnitură potrivită pentru carnea la grătar? Conserva de quinoa e partenerul perfect. Chef de o gustare sănătoasă, fără zahăr și multe calorii? Boabele de porumb dulce sunt pe placul oricui.

Cu toții știm ce importante sunt leguminoasele într-o alimentație echilibrată, mai grav este că în practică uităm să le includem în dietă. Bunicii noștri n-au aflat de la nutriționiști că e bine să mănânci leguminoase măcar de 2 ori pe săptămână, pe ei nevoia i-a învățat să mănânce fasole mai des decât carne. Nici vegani nu e nevoie să devenim ca să fim sănătoși, esențial e să alternam sursele de proteine animale cu cele vegetale.

Mie-mi place să spun că leguminoasele sunt un produs “2 în 1”: au proteine hrănitoare (ca în carne/pește/ou), dar și carbohidrați care dau energie, similar cu cereale/pâine/paste. Avantajul este că nu conțin gluten și au indice glicemic mic (amidonul din compoziția lor se absoarbe lent în sânge). Înainte spuneam că fasolea e “carnea săracului”. Însă carnea nu are fibre, în timp ce toate aceste boabe sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și minerale…deci o “extra-carne”!

Dacă sunteți mai catolici decât Papa veți spune că proteinele vegetale sunt incomplete, de calitate inferioară, față de proteinele animale. De acord, dar și pentru asta avem o soluție: asocierea dintre cereale și leguminoase acoperă tot spectrul de aminoacizi esențiali. Adică? Mâncăm fasole cu porumb sau năut cu quinoa și avem un meniu vegetarian complet echilibrat.

V-ați dori să mâncați mai des leguminoase, dar e complicat să le gătiți? Varianta în conservă este practică și ușor de folosit. În plus boabele sunt atât de bine fierte încât nici probleme de balonare nu o să aveți”, scrie Mihaela Bilic, nutriționist.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel