Sari la conținut

Lentile de contact care oferă vedere telescopică

O echipă de cercetători a creat lentile de contact care, atunci când sunt utilizate împreună cu ochelari speciali, oferă purtătorului vedere telescopică, mărind detaliile cu până la 2,8 ori.

Sistemul care permite purtătorului să treacă de la vederea normală la cea telescopică şi invers prin intermediul unor filtre polarizatoare din ochelari, a fost dezvoltat pentru a-i ajuta pe cei care suferă de deficienţe de vedere legate de vârstă, precum degenerescenţa maculară, care afectează partea ochiului responsabilă cu distingerea detaliilor mici.

Lentila de contact are o regiune centrală care lasă lumina să treacă pentru vederea normală, iar în jurul acesteia se află elementul telescopic, compus din oglinzi minuscule de aluminiu care acţionează ca o lupă.

În mod normal, imaginea mărită nu este văzută, fiind blocată de filtrele polarizatoare din ochelarii care însoţesc lentilele. Purtătorul poate trece la vederea telescopică modificând aceste filtre.

Pentru sistemul de filtrare, echipa de cercetători, condusă de Joseph Ford de la Universitatea San Diego din California şi Eric Tremblay de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia, a adaptat o pereche de ochelari produsă de Samsung pentru televizoarele sale 3D. În mod normal, aceşti ochelari creează un efect 3D prin blocarea alternativă a lentilei stângi şi a celei drepte.

Dezvoltarea sistemului pentru vedere telescopică a fost finanţată de Darpa, ramura pentru cercetare a armatei americane, ceea ce sugerează că lentilele de contact inovatoare ar putea fi utilizate curând pe câmpul de luptă.

‘Ei nu sunt aşa preocupaţi de degenerescenţa maculară, ci de ‘super vedere’, o problemă mult mai dificilă’, susţine dr. Tremblay. ‘Aceasta pentru că standardul este mult mai ridicat atunci când încerci să îmbunătăţeşti vederea decât atunci când ajuţi pe cineva a cărui vedere s-a deteriorat’, a continuat acesta.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: