Sari la conținut

Leucemia Mieloidă Cronică – LMC, forma rară de cancer care afectează celulele sângelui

Leucemia Mieloidă Cronică poate fi tratată, dacă este diagnosticată la timp. Din nefericire, majoritatea pacienților ajunge tardiv la medic. De aceea, au început demersurile pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic.

În fiecare an, în data de 22 septembrie, comunitatea globală a pacienților cu Leucemie Mieloidă Cronică – LMC celebrează Ziua Mondială LMC. Campania din 2018 este dedicată îmbunătățirii accesului la tratament pentru pacienții din întreaga lume. ARCrare organizează aceste activități în România de la înființarea sa în anul 2011.

Sloganul campaniei din acest an este: Astăzi, împreună pentru îmbunătățirea accesului la diagnostic!

Data de 22 septembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece 22/9 reprezintă modificarea genetică a cromozomilor 22 și 9 care cauzează Leucemia Mieloidă Cronică. În România trăiesc peste 1600 de pacienți cu LMC tratați.

Este important că odată diagnosticați, toți pacienții cu LMC intră în monitorizare medicală și primesc tratamentul adecvat. Din păcate, date estimative arată că în România rata de diagnostic nu este mai mare de 80% (comparând datele epidemiologice la nivel regional), de cele mai multe ori diagnosticul este tardiv, pacienții ajungând la medic târziu, în stadii avansate ale bolii. Posibilele motive ale acestei situații sunt: accesul limitat la servicii medicale (mai ales în zonele rurale sau sărace), lipsa infrastructurii sistemului de sănătate, educația medicală deficitară în randul populației.

Inovația în medicină a ajuns, în abordarea terapeutică a LMC, în punctul în care pacienții au șansa să ducă o viață normală fără tratament, în remisiune clinică. Cu toate acestea, există încă multe provocări pentru pacienții cu LMC. Aceste provocări se referă la: diagnosticarea timpurie, aderarea la terapie, accesul la servicii sociale specializate, revenirea la locul de muncă după boală etc.

Leucemia Mieloidă Cronică (LMC) este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Majoritatea cazurilor de LMC apar la adulți, dar în cazuri foarte rare poate apărea și la copii.

Asociaţia Română de Cancere Rare – ARCrare a fost înfiinţată în luna iunie 2011 pentru a reprezenta persoanele afectate de cancere rare din România, a familiilor lor şi a specialiştilor implicaţi în diagnosticarea și tratarea lor.

ARCrare și președintele său Dorica Dan vă invită și în acest an să fiți alături de pacienții afectați de Leucemie Mieloidă Cronică!

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel