Sari la conținut

Lipsa ACESTOR legume din dietă crește riscul de boli pulmonare

Alimente care îți curăță plămânii în mod natural
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro
Lipsa acestor legume, risc crescut de boli pulmonare

Lipsa ACESTOR legume din dietă crește riscul de boli pulmonare. Un nou studiu sugerează că lipsa suficientă a legumelor în dietă ar putea să crească riscul de boli pulmonare.

Mai mult, s-a descoperit că persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina K au plămâni mai puțin sănătoși.

Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, în Danemarca, au descoperit că persoanele ale căror dietă sunt lipsite de vitamina K au un risc crescut de a suferi de afecțiuni precum astmul sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Lipsa ACESTOR legume din dietă crește riscul de boli pulmonare: studiu

Legumele verzi, cum ar fi spanacul, varza kale, verdeața și broccoli sunt cunoscute a fi bogate în această vitamină, care se găsește, de asemena, și în boabele de soia și în unele cărnuri și brânzeturi.

Nutrientul a fost legat de creșterea fluxului sanguin în organism, ceea ce este excelent pentru inimă și poate ajuta la prevenirea coagulării. Este, de asemenea, legat de sănătatea oaselor. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit acum că vitamina K are valoare și pentru plămâni.

În cadrul studiului, publicat în ERJ Open Research, cercetătorii au adunat date de la 4.092 de persoane cu vârste cuprinse între 24 și 77 de ani. Au folosit un test de spirometrie – în care participanții expiră cât de mult pot pentru a evalua sănătatea generală a plămânilor. Testele de sânge au fost folosite pentru a găsi nivelurile de vitamina K din sânge.

Vitamina K, rol important în menținerea plămânilor sănătoși

În medie, oamenii cu niveluri scăzute ale nutrienților s-au dovedit a avea o putere pulmonară mai mică decât ceicare au primit mai multă vitamina K.

„Știm deja că vitamina K are un rol important în sânge și cercetările încep să demonstreze că este importantă și pentru sănătatea inimii și a oaselor, dar au existat foarte puține cercetări privind vitamina K și plămânii”, a spus Torkill Jespersen M.D., autor. a studiului, într-un comunicat.

„Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu privind vitamina K și funcția pulmonară într-o populație generală mare. Rezultatele noastre sugerează că vitamina K ar putea juca un rol în menținerea plămânilor sănătoși.”

Un punctaj scăzut la un test de spirometrie este, de obicei, un indicator timpuriu pentru medici că o persoană suferă de o boală care cauzează o scădere a funcției pulmonare, cum ar fi astmul și BPOC.

„În sine, descoperirile noastre nu modifică recomandările actuale pentru aportul de vitamina K, dar sugerează că avem nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili dacă unii oameni, cum ar fi cei cu boli pulmonare, ar putea beneficia de suplimentarea cu vitamina K”, a mai spus dr. Jespersen. 

Cercetătorii speră să testeze dacă suplimentele de vitamina K pot ajuta la prevenirea bolilor pulmonare. Între timp, ei încurajează obținerea unui nivel adecvat de vitamina K în fiecare zi.

„Putem încerca cu toții să mâncăm o dietă sănătoasă și echilibrată pentru a ne susține sănătatea generală și ne putem proteja plămânii nefumând, făcând exerciții fizice și făcând tot ce putem pentru a reduce poluarea aerului”, a concluzionat dr. Jespersen.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.