sâmbătă, iunie 25, 2022

Măștile de protecție pot duce la efecte nedorite la nivelul pielii! Efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței

Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” a explicat, pe larg, pe pagina oficială a SUUMC ”Dr. Carol Davila” despre o situație neplăcută cu care se confruntă tot mai mulți oameni, având în vedere necesitatea purtării măștii în timpul pandemiei.

Te-ar mai interesa: Simptomele atacului de cord. Organismul trimite se...

În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută.

Însă acum, oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii.

Te-ar mai interesa: Dietă Iulia Albu: Am o singură zi pe săptămână în ...

Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii. Menționez doar CÂTEVA substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact:

Te-ar mai interesa: Luna Plină în Capricorn. Astrolog: Vești mai neplă...

– thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi)

– dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei)

– cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie)

– formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95).

Te-ar mai interesa: Val de căldură cu consecințe grave asupra populați...

Ce să facem concret? Sfaturile Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie

– EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul

– Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna

– Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm etc.)

– Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum

Te-ar mai interesa: Spanacul, un „super aliment”. Nutriționist român: ...

– Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)

– Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc)

– Evitați orice fel de mediu umed (aburi)

– NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private