Sari la conținut

Medic ATI, mesaj pentru anti-vacciniști: „Cine vede un bolnav COVID în stare gravă, nu-i mai trece prin cap să nu se vaccineze”. Cum arată insuficiența respiratorie?

medici ATI Covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Tot mai multe persoane ajung la spital cu forme grave de COVID. Astfel, România se confruntă cu o situație epidemiologică fără precedent, iar spitalele se află sub presiunea necruțătoare a valului 4. În acest sens, medicii fac apel către români pentru a solicita ajutor medical de la primele simptome.

Mult prea multe persoane cer ajutor medical târziu, când boala este într-un stadiu avansat. Acest lucru cauzează o presiune substanțială pe sistemul medical și spitalele din România.

Situația ar fi alta dacă oamenii ar căuta tratament de la primele simptome, susțin specialiștii.

Elena Copaciu, medic ATI la Institutul Matei Balș, explică, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă insuficiența respiratorie și de ce e vital ca oamenii să vină la medic la primele simptome de boală.

Tratamentul este esențial de la primele simptome

„Există o parte din pacienți care continuă să nu creadă că există virus, că există pandemie și că vaccinul ar putea avea vreun efect, dar nu sunt mulți.

Când ajung în spital și nu neapărat la terapie intensivă, începând de la camera de gardă, este un șoc pentru majoritatea pacienților să vadă câți dintre semenii lor se luptă pentru oxigen și pentru a respira normal. Este ceva ce nu poți să îți imaginezi.

În afara spitalului nu poți să crezi că există așa ceva. După ce vezi așa ceva nu cred că îți mai trece prin cap să nu te vaccinezi”, a spus ElenaCopaciu, potrivit rfi.ro.

Cum arată insuficiența respiratorie?

„Insuficiența respiratorie = sete de aer. Asta e insuficiența respiratorie severă. Să simți că nu îți mai ajunge aerul. Că nu mai este suficient aer în organism este teribil. E poate printre cele mai rele lucruri care ți se pot întâmpla.

Acest lucru se întâmplă la oameni care sunt foarte conștienți, nu la oameni comatoși, care nu mai realizează ce se întâmplă cu dânșii sau cu alte alterări până în stadii avansate de hipoxie. Această luciditate a agravării insuficienței respiratorii este un chin care nu se poate povesti în cuvinte.

Nu doar propria suferință, ci văd și la alți pacienți internați diverse stadii de evoluție a insuficienței respiratorii și realizează că pentru anumite persoane, pentru cei care ajung în spital nu mai contează statisticile și faptul că nu știu cât la sută fac forma ușoară sau asimptomatică.

De cele mai multe ori cazurile care ajung în spital sunt forme foarte serioase de insuficiență respiratorie. Nimeni nu este pregătit să vadă atâta suferință”, a adăugat medicul.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: