duminică, noiembrie 27, 2022
Coronavirusurile sunt agenti patogeni importanti pentru oameni si animale. Atunci cand, la sfarsitul anului 2019, un nou coronavirus a fost identificat ca fiind cauza pentru mai multe cazuri de pneumonie in Wuhan, medicii au intrat in alerta pentru a intelege cursul bolii si pentru a identifica solutii de tratament.

Fiind vorba de un agent patogen nou identificat si de o boala noua, optiunile de tratament au fost limitate, singura solutie fiind de a utiliza medicamente intrate deja in uzul curent, care isi dovedisera siguranta utilizarii la om si eficienta in tratamentul altor afectiuni, pentru a ameliora simptomele si pentru a sustine functiile vitale la pacientii cu afectare grava a organelor.

„Pacientul trebuie să ajungă cât poate de repede la spital, atunci când a apărut insuficienţa respiratorie. De cele mai multe ori, ei nu simt.

Te-ar mai interesa: Horoscop RUNE 28 Noiembrie – 4 Decembrie. Vo...

Este important să avem acasă un pulsoximetru, se poate comanda de pe net. Dacă saturaţia a scăzut sub 90%, înseamnă că este nevoie de oxigen”, a spus, miercuri, prof. dr. Cristian Băicuş, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Măsurarea corectă a saturaţiei

„La fel de importantă este măsurarea corectă a saturaţiei. Luăm saturaţia imediat după ce facem câţiva paşi. Facem câteva ture de apartament şi vedem dacă scade saturaţia, dacă scade, atunci este o problemă.

Deci luăm saturaţia după ceva efort şi dacă a scăzut înseamnă că avem ceva la plămâni”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să faci cu o zi înainte de Sf. Andrei! ...

Nu există tratamente minune, dar există tratamente care scad mortabilitatea

„La 100 de pacienţi trataţi cu dexametazonă, cinci au fost salvaţi. Vorbim de 100 de pacienţi cu formă gravă. Mai sunt şi alte tratamente virale pe care le ştim, cum sunt Remdesivir, Favipiravir, Arbidol, dar nu au studii care să ateste că salvează vieţi.

La Remdesivir sunt studii serioase, care atestă că sunt bine făcute, însă şi acesta scade durata infecţiei, nu salvează viaţa.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă în corpul tău când bei vin fiert. 5...

Tratamentul cu anticorpi monoclonali mai este altă metodă, dar nu este pentru toată lumea.

Dacă ai factori de risc, ar trebui să mergi la spital. Există în spitale, mai ales la camera de gardă aceşti anticorpi monoclonali”, a mai spus medicul.

Medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande

„De-a lungul pandemiei, au fost multe antivirale încercate, dar Arbidolul a fost printre ele. A fost folosit în unele zone din lume – în cantitate mare în Rusia și spațiul ex-sovietic, iar apoi a fost folosit și în alte țări. Dar n-a căpătat o aprobare definitivă în așa fel încât să fie adus oficial. Nu se pune problema că nu poate fi folosit, l-am avut și noi, la nivel de studiu cu rezultate bune, dar această situație trebuie văzută așa cum e, nu e nimic miraculos”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru Europa Liberă.

Te-ar mai interesa: Această PLANTĂ curăță arterele și ajută la reglare...

Doctorul spune că medicamentul este util, dar în niciun caz de luat acasă fără prescripție medicală.

Trebuie să înțelegem că medicamentele au nevoie de o prescripție, că e medic de familie sau alt medic, cineva trebuie să ni-l recomande. Se dă în funcție de situație și de evoluție. Noi l-am folosit, în măsura în care l-am avut, a fost la nivel de sponsorizare. Și cu efecte bune, n-aș spune că miraculoase”, a mai spus Adrian Marinescu.

Te-ar mai interesa: Cum arată sora lui Mihai Trăistariu. Este cu 13 an...

„Din punct de vedere științific, ceea ce trebuie să înțelegem foarte clar este că în momentul de față nu există variantă de prevenție – adică să am o dovadă clară că voi face o formă ușoară. Singurul medicament de prevenție este vaccinul, cu dovezi clare. Celelalte medicamente pot fi utile în momentul în care am deja infecția, sunt la începutul bolii, am medicamentul – și nu numai Arbidolul, toate celelalte antivirale – și atunci probabilitatea e mai mică de a face o formă severă. (…) În al doilea rând, în afară de anticorpii monoclonali, care au demonstrat o eficiență absolut clară, despre celelalte putem vorbi că sunt utile, dar din păcate nu-ți garantează. Nu înseamnă că dacă iau un antiviral ca Arbidol sau Favipiravir sigur voi face o formă ușoară”, a precizat medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private