Sari la conținut

Medicii au ruput tăcerea: cele două medicamente ieftine care te protejează de un accident vascular cerebral și demență

dementa
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Obiceiurile alimentare corecte la 40 de ani ne protejează de demență

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală gravă și care pune viața în pericol, cauzată de lipsa de sânge la creier. Există diferite tipuri diferite de accidente vasculare cerebrale, pentru care motivul lipsei de sânge va fi diferit. Un astfel de tip de accident vascular cerebral este un accident vascular cerebral lacunar, care afectează aproximativ 25.000 de persoane în Marea Britanie în fiecare an.

Se crede că accidentele vasculare cerebrale lacunare sunt cauzate de boala vaselor mici cerebrale (cSVD), în care vasele de sânge mici din adâncul creierului sunt deteriorate și nu mai funcționează corect.

Ele pot fi deosebit de supărătoare, deoarece pacienții pot dezvolta probleme cu gândirea și memoria, mișcarea și chiar demența.

Din păcate, în prezent, nu există tratamente eficiente pentru aceasta.

Cu toate acestea, noi cercetări, efectuate de Universitățile din Edinburgh și Nottingham și de Institutul de Cercetare a Demenței din Regatul Unit, ar putea fi pe cale să schimbe acest lucru.

Două medicamente ieftine și utilizate în mod obișnuit ar putea fi reutilizate ca primul tratament specific pentru persoanele care suferă de accidente vasculare cerebrale lacunare.

Un studiu clinic, finanțat de Fundația Britanică a Inimii (BHF), a descoperit că mononitratul de izosorbid și cilostazolul, care sunt utilizate pentru a trata alte boli cardiace și circulatorii, pot îmbunătăți rezultatele debilitante pe care oamenii le experimentează după un accident vascular cerebral lacunar.

Au fost și mai eficiente atunci când sunt utilizate în combinație.

Directorul medical la BHF, profesorul Nilesh Samani a spus: „Aceste descoperiri promițătoare oferă un pas pozitiv mult așteptat către primele tratamente care devin disponibile pentru accidente vasculare cerebrale lacunare, oferind speranța atât de necesară pentru mii de oameni.

Accidentele cerebrale lacunare nu sunt singura modalitate prin care boala cerebrală a vaselor mici poate afecta pe cineva. Aceste descoperiri deschid, de asemenea, noi căi de cercetare în alte afecțiuni legate de boala vaselor mici, cum ar fi demența vasculară.”

Ca parte a studiului, 363 de persoane care au suferit un accident vascular cerebral lacunar au fost împărțite în grupuri.

Toți au fost supuși unui tratament standard de prevenire a accidentului vascular cerebral, dar participanții au luat fie mononitrat de izosorbid, fie cilostazol individual, ambele medicamente împreună, sau niciunul, timp de un an.

La sfârșitul studiului, cei care au luat ambele medicamente au avut aproape 20% mai puține șanse de a avea probleme cu gândirea și memoria, comparativ cu grupul care nu a luat niciunul dintre medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel