Sari la conținut

Medicii susțin că ne putem infecta, însă dacă suntem vaccinați, o să facem o infecție ușoară

Medicii şi autorităţile subliniază în continuare că vaccinarea anti-COVID reduce riscul de spitalizare, însă ritmul campaniei naţionale de imunizare rămâne destul de scăzut.

După două zile cu peste 8.000 de persoane nou-vaccinate, ieri au fost doar 7.500. Aproximativ 18.600 de oameni au făcut, în 24 de ore, booster-ul, considerat extrem de important în perspectiva valului 5 al epidemiei, generat în principal de varianta Omicron.

Medici: vaccinurile disponibile la acest moment sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte evitarea infectării

Mai mulţi medici au subliniat că, deşi vaccinurile disponibile la acest moment sunt mai puţin eficiente în ceea ce priveşte evitarea infectării, ele reduc semnificativ riscul ca boala să evolueze spre o formă gravă.

”În primul rând, nu trebuie să uităm că în momentul de faţă, la noi în ţară circulă și varianta Delta și varianta Omicron, nu circulă exclusiv varianta Omicron. Sunt încă foarte multe cazuri infectate cu varianta Delta. Vaccinurile, toate pe care le avem la dispoziție acum, sunt înalt eficiente împotriva variantei Delta. Pentru varianta Omicron, eficacitatea vaccinurilor scade împotriva infecției simptomatice. Deci, ne putem infecta, însă dacă suntem vaccinați, o să facem o infecție ușoară, care seamănă foarte mult cu o rinofaringită, cu o viroză respiratorie, cu o răceală cum se spune popular, în timp ce dacă suntem nevaccinați, putem în continuare să facem forme severe de evoluție ale bolii. Şi cu
varianta Omicron. Protecţia formelor severe de boală se menține foarte bine la pacienții care primesc doza booster și se menține foarte bine la cei care au trecut prin infecție și se vaccinează. Aceste două categorii de persoane sunt foarte, foarte bine protejate.” a spus Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, şefa Catedrei de Virusologie, doctorul Simona Ruţă.

Autorităţile estimează că vaccinarea anti-COVID a copiilor care au între 5 și 11 ani ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie

Spre sfârşitul acestei luni ar putea începe și la noi în țară vaccinarea anti-COVID a copiilor care au între 5 și 11 ani. Autoritățile estimează că recepționarea dozelor necesare, cu o cantitate de ser la o treime față de cele utilizate la copiii mai mari și la adulți, va avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie. Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, schema de vaccinare va fi tot în două doze intramuscular, la un interval de 21 de zile. Administrarea se va putea face atât în centrele de vaccinare stabilite, cât și în cabinetele medicilor de familie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: