Sari la conținut

Medicii timişoreni organizează o amplă campanie de donare de sânge

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
facilităţi pentru donatorii de sânge

Timișorenii sunt așteptați să doneze sânge, alături de medicii Spitalului Clinic CF din Timișoara, într-o campanie organizată în data de 28 septembrie în unitatea medicală. 

Campania de donare de sânge organizată de Spitalul Clinic CF Timișoara împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină va avea loc în 28 septembrie, între orele 8-13, în două încăperi din unitatea sanitară. Până acum, 40 de angajați ai spitalului și-au anunțat disponibilitatea de a dona, însă sunt așteptați și timișorenii dornici să facă acest gest umanitar.

„Este o premieră pentru Spitalul Clinic CF Timișoara și mă bucur că am reușit, împreună cu colegii de Centrul de Transfuzii, să organizăm o asemenea colectă. Noi am început deja o campanie de promovare a acestui eveniment și sper să vină cât mai mulți donatori. Am luat legătura cu vecinii noștri de la Palatul Apelor, apoi cu colegii de la Medicină 2 și chiar cu cei din UMF”, a declarat Stela Iurciuc, managerul Spitalului CF Timișoara, după cum informează expressdebanat.ro.

La o donare se recoltează cel mult 420 de ml de sânge, care se reface ca volum în câteva ore, iar din punct de vedere al celularității, în cel mult două săptămâni. Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă și de unică folosință, neexistând riscul de contaminare cu HIV sau alte virusuri.

Donarea de sânge aduce cu sine și realizarea unor teste medicale pe sângele donat: Rh, grupă sanguină, antigen HBs, anticorpi anti HCV, anticorpi anti HIV 1 și 2, anticorpi anti sifilis, anticorpi anti HTLV și transaminaze. Rezultatele analizelor medicale efectuate în urma donării pot fi vizualizate prin accesarea site-ului https://www.ctestimisoara.ro secțiunea analize.

Cei care donează sânge beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, o reducere de 50% la transportul în comun pe o perioadă de 30 de zile și 7 tichete de masă care vor fi disponibile pe un card eliberat de Centrul Regional de Transfuzii Timișoara.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.