Sari la conținut

Medicul erou Cătălin Danciu, omagiat de șeful OMS, reușește să schimbe legea, după ce a fost la un pas să rămână fără concediul medical. Ce dezicie a luat Ministerul Sănătății

Mai bine mai târziu decât niciodată! Medicul erou, Cătălin Danciu, reușește să schimbe legea, după ce a fost la un pas să rămână fără concediul medical.

Cazul medicului Cătălin Danciu, prezentat în emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, a reușit să atragă atenția asupra unui vid legislativ care nu îi susținea perioada de recuperare, doar pentru că fapta sa de a intra în foc pentru a salva pacienţii din foc, nu este prevăzută în legislaţie şi astfel nu putea beneficia de concediu medical pe toată perioada recuperării.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au anunțat că pregătesc un proiect pentru modificarea OUG 158/2005, astfel încât pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii medicale pe toată perioada de tratament, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Citeste si:

Medicul erou, Cătălin Danciu, reușește să schimbe legea, după ce a fost la un pas să rămână fără concediul medical

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au elaborat, în regim de urgență, cu consultarea Comisiei Multidisciplinare de Arsuri a Ministerului Sănătății, un proiect de act normativ pentru modificarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, prin acest demers, Ministerul Sănătății intenționează ca pacienții cu arsuri grave să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pe toată perioada de tratament, până la vindecare, inclusiv pentru perioada de recuperare.

Totodată, modificările prevăd ca indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, să fie de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.

„Proiectul de modificare a ordonanței de urgență va fi propus spre aprobare în ședința de guvern de săptămâna viitoare”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.

Șeful OMS, despre Cătălin Denciu: „Îl vom onora cu un premiu pentru serviciul, sacrificiul și exemplu său”

Reamintim că Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, l-a omagiat pe medicul român Cătălin Denciu, în luna mai a acestui an, în cadrul celei de-a 74-a reuniuni a adunării generale, șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

„Doctorul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. Era de serviciu în noiembrie anul trecut având grijă de pacienții Covid când a izbucnit un incendiu în spital. Zece pacienți au murit în incendiu, iar în încercarea de a-i salva pe alții, medicul Cătălin Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40 % din suprafața corpului.

Astăzi îl vom onora cu un premiu pentru serviciul, sacrificiul și exemplu său. Acestea sunt doar câteva exemple, dar sunt milioane de povești despre curaj, suferință, disperare, lupte și triumf”, a spus șeful OMS.

Medicul Cătălin Denciu a ajuns în Spitalul Militar al Reginei Astrid din Belgia cu arsuri grave, după incendiul de toamna trecută de la Spitalul Piatra Neamţ, în timp ce încerca să salveze pacienţii.

Din fericire, astăzi, la mai bine de jumătate de an de la dramatica întâmplare, medicul Cătălin Denciu, declarat Eroului Anului 2020 în Belgia, s-a întors acasă, în România. Specialiștii belgieni i-au refăcut lui Denciu țesuturile distruse de incendiu. În toată această perioadă, lângă el s-a aflat soția sa, Alina, tot medic la Spitalul din Piatra Neamț.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.