Sari la conținut

Medicul Mihaela Bilic: adevărul despre alergii și intoleranțe și cum ne influențează acestea dieta

solutia
Mihaela Bilic, medic nutriționist

Medicul Mihaela Bilic vorbește, într-o nouă postare pe Facebook, despre alergiile și intoleranțele care sperie românii. Sunt acestea noua ”sperietoare” din viața noastră?

Faptul că numărul alergiilor și intoleranțelor a crescut, este incontestabil. Însă întrebarea esențială ar fi: ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Pentru că a prezenta alergiile și intoleranțele ca pe o consecință a faptului că nu știm să mâncăm sănătos mi se pare o greșeală.

În ultima vreme au apărut o mulțime de “asociații” și “academii” preocupate de educația și starea noastră de bine. În spatele lor se află câteodată medici și de cele mai multe ori persoane pricepute în psihologie, publicitate și comunicare. De curând am primit un astfel de pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică. Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea alarmist și neclar?

În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate, ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. Apoi erau prezentați principalii 5 alergeni din România, identificați empiric de respectiva asociație pe baza unui chestionar!?

Pe lângă ușurința cu care sunt lansate astfel de afirmații, se face o confuzie gravă între alergii și intoleranțe. După cunoștințele mele nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate deficitul de lactază. Alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă. Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte?

A pune alergia la nuci, alune și proteinele din ou pe același plan cu intoleranța la lactoză și gluten mi se pare o greșeală. La fel cum exagerat mi se pare și avertismentul făcut la adresa celor din alimentația publică în legătură cu seriozitatea acestor alergii, scrie Mihaela Bilic pe pagina personală de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel