Sari la conținut

Menopauza și probleme dentare: ce soluții există? Dr. Epistatu: „25% dintre femei îşi pierd dinţii în primii 5 ani”

Menopauza și probleme dentare
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
La menopauză femeile au nevoie de compensarea pierderilor de estrogen prin alimentație.

Toate femeile se gandesc cel putin o data in cursul vietii la acel moment in care vor fi la menopauza.

Menopauza inseamna incetarea functiei ovariene, atat de secretie a hormonilor sexuali feminini (estrogen si progesteron), cat si a functiei ovulatorii. Menopauza inseamna absenta timp de un an a menstrelor.

Menopauza apare prin ‘’consumarea’’ numarului de foliculi din ovare. Ne nastem cu un numar fix de foliculi primordiali, pierdem multi pana la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Asadar, avem genetic un numar diferit de foliculi si, prin urmare, varsta de instalare a menopauzei este variabila.

Una dintre multiplele probleme cu care se confruntă femeile la menopauza este cea de natură dentară.Medicul stomatolog Ada Epistatu ne spune cum să ne îngrijim dantura, astfel încât să zâmbim cât mai mult și cât mai des.

Problemele hormonale sunt cele care duc la apariția problemelor dentare

„Există modificări, dar vârsta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem dinţii odată ce am intrat la menopauză. Statistic, 25% dintre femeile intrate la menopauză, în primii 5 ani, îşi pierd dinţii. Nu trebuie să stea ca şi cum ar fi ceva normal, ci că poate fi combătut.

Din cauza modificărilor hormonale, apar transformări la nivelul cavităţii dentare. Apare uscăciunea gurii şi nu doar din cauza aceasta, ci şi că pacientele, în acea perioadă, multe dintre ele iau tratament de tensiune, pentru osteoporoză care duce la uscăciunea gurii.

Scade nivelul de estrogen şi asta duce la demineralizarea osoasă, inclusiv tratamentul de osteoporoză opreşte metabolismul osului şi apar modificări osoase cu reacţii pe rădăcina dentară sau modificări gingivale aferente.

Mucoasele gingivale devin mai lucioase, mai inflamate și sângerează ușor. Femeia la menopauză, din cauza durerilor care apar sau a sângerărilor evită să-și curețe complet și corect dinții și nu fac altceva decât să accentueze inflamația respectivă.

Acestea sunt modificări care apar din cauza transformărilor hormonale, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne pierdem dinții. Gata, am intrat la menopauză! Ce facem? Ne punem două plăci în gură. Nu există așa ceva!”, spune dr. Epistatu.

Dr. Epistatu : „Să ne punem dantura la punct din timp”

„Sfatul cel mai important este ca atunci când intrăm la menopauză sau știm că urmează să apară, ca și în sarcină, dăm vina pe sarcină că pierdem dinți, exact așa, să nu mai dăm vina pe menopauză că ne pierdem dinții.

Este foarte important să ne punem dantura la punct din timp. Să nu ne prindă menopauza cu dinţii afectaţi, stricaţi, cariaţi sau cu probleme parodontale. Dacă avem grijă de lucrul acesta, femeia la menopauză nu-și va pierde dinții și nu va avea probleme gingivale orale.

În rest, trebuie să avem grijă la alimentație. Din cauza uscăciunii gurii, trebuie să ne hidratăm cât mai mult. Să mestecăm gumă, să renunțăm la tutun, la băuturile carbogazoase dulci sau la alcool.

Seara, în cameră putem să ne punem un umidificator, pentru că mai apare pe lângă uscăciunea mucoaselor bucale şi uscăciunea buzelor.

Dinţii pot deveni casanţi, dar şi aici sunt o grămadă de soluţii pe care le deţinem şi pe care le putem folosi pentru ca dinţii noştri să arate minunat, poate chiar mai bine decât au arătat vreodată. Totul este să te preocupe şi să ai grijă. Igiena, controalele şi întreţinerea trebuie să fie riguroase ca să nu avem niciun fel de problemă”, mai precizează medicul stomatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel