Sari la conținut

Mihaela Bilic: toți românii trebuie să știe! Cauzalitatea între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică

Mihaela Bilic, medic
Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Dr. Bilic, despre cartofii prajiti in ulei sau untura

Nutriționista Mihaela Bilic dezbate ultimele studii cu privire la consumul de carne roșie care susțin că nu prezintă riscuri pentru sănătate.

„Alimentația este un domeniu inepuizabil când vine vorba de studii științifice, de la carnea roșie, lactate și legume, nu există produs care să nu fi fost <judecat> printr-un studiu”, scrie dr. Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook.

Nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat

„De exemplu în cazul studiilor referitoare la consumul de carne roșie în legătură cu cancerul și bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informații esențiale: cei care mănâncă multă carne au obiceiul să consume mai puține legume, au tendința să fumeze mai mult sau/și sunt mai sedentari decât restul populației? Dacă facem analiza într-un context mai amplu, concluzia este că nu carnea roșie dăunează sănătății, ci stilul de viață dezechilibrat”, susține nutriționistul.

Potrivit sursei citate, oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății (IHME), au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. Astfel, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect.

„Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Exact ca la hoteluri!

Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul analizat și efectul asupra sănătății.

Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%.

Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri.

La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate”, explică nutriționistul Mihaela Bilic.

carne rosie
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Nutriționist: „Puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!“

Institutul IHME de la Washington a aplicat această metodă pentru analiza studiilor legate de consumul de carne roșie și așa-zisele efectele negative asupra sănătății. Concluziile au fost surprinzătoare: nu s-a găsit nicio asociere care să ducă la o încadrare mai mare decât două stele!

„Există cauzalitate redusă între consumul de carne roșie și cancerul de colon, diabetul tip 2 și cardiopatia ischemică și nicio legătură între consumul de carne și accidentul vascular cerebral”, spune Mihaela Bilic.

„Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne roșie sunt foarte slabe, până la punctul în care putem spune că probabil nu există niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, președintele New England Skeptical Society.

Concluzia îi aparține dr. Mihaela Bilic: „Cu doar două stele în clasament, carnea a fost declarată nevinovată. Dar pentru liniștea voastră, de câte ori mâncați un grătar puneți în farfurie de două ori mai multe legume decât carne!!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel