Sari la conținut

Mii de persoane triplu vaccinate raportează același simptom de Covid, în 54% din toate cazurile

Mii de persoane triplu vaccinate raportează același simptom de Covid, în 54% din toate cazurile.

Experții explică că odată cu fiecare nouă variantă de Covid, proporția persoanelor care raportează simptome crește. Mii de persoane triplu-vaccinate infectate cu Covid raportează că se confruntă cu simptome care le afectează „foarte mult” activitățile de zi cu zi, au descoperit noi cercetări.

Cele patru simptome principale „asemănătoare răcelii” care îi afectează includ strănutul și o voce răgușită.

Mii de persoane triplu vaccinate raportează același simptom de Covid, în 54% din toate cazurile

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au colectat experiențele a 17.000 de persoane, atât vaccinate, cât și nevaccinate, care au fost testate pozitiv pentru Covid între mai 2020 și martie 2022.

Datele au fost colectate ca parte a studiului Real-Time Assessment of Community Transmission (REACT). Ei au descoperit că, cu fiecare variantă, proporția de oameni care raportează orice simptom a crescut.

Și, în special, au descoperit că peste 5.000 de persoane vaccinate care au fost infectate cu tulpini recente de Covid au suferit simptome care le-au afectat zilnic.

Ei au scris în studiul lor: „Într-un subgrup de 5.598 de indivizi dublu și triplu vaccinați cu tampon pozitiv cu [Omicron] BA.1 sau BA.2, cei infectați cu BA.2 au avut cu 54% mai multe șanse de a raporta simptome care au interferat cu capacitatea lor de a desfășura activități de zi cu zi „foarte” mult”.

Persoanele din acest grup au raportat patru simptome specifice pe care le-au experimentat. Toate acestea au fost simptome „asemănătoare răcelii”:

 • curgerea nasului,
 • dureri în gât,
 • strănut,
 • voce răgușită.

BA.1 a fost prima variantă Omicron care a apărut în jurul lunii noiembrie 2021 în Africa de Sud. Astăzi, o nouă variantă numită BQ1 devine varianta dominantă. Dar studiul sugerează că simptomele s-ar putea să nu se stabilească odată cu schimbarea variantelor.

Durerea în gât este cel mai frecvent simptom pentru persoanele complet vaccinate

S-a constatat că varianta BA.2 a determinat 75,9% dintre persoanele infectate să aibă simptome. Acest lucru este comparat cu 70% pentru BA.1, 63,8% pentru varianta Delta și 54,7% pentru varianta Alpha. Alte cercetări au sugerat că mii de oameni vaccinați încă se confruntă cu multe dintre simptomele raportate în studiul REACT.

Studiul ZOE Health, care colectează rapoartele persoanelor cu Covid printr-o aplicație mobilă, a constatat că durerea în gât este cel mai frecvent simptom pentru persoanele complet vaccinate.

Acesta este clasamentul studiului ZOE Health al celor mai frecvente simptome pentru persoanele cu două vaccinări:

 • Durere de gât
 • Curgerea nasului
 • Nas infundat
 • Tuse persistenta
 • Durere de cap

Profesorul Paul Elliott, director al programului REACT, a declarat: „Studiul nostru a arătat că simptomele COVID-19 s-au schimbat de-a lungul a doi ani de pandemie, deoarece diferite variante ale virusului au devenit dominante.

Acest lucru este pe fondul schimbării imunității de la infecția anterioară și vaccinarea. Înțelegerea acestor profiluri de simptome în schimbare poate ajuta la identificarea persoanelor care prezintă un risc mai mare de transmitere a virusului.”

Simptomele „de top” ale Covid sunt similare pentru cei care nu sunt vaccinați

Studiul ZOE Health le-a enumerat ca fiind principalele simptome pentru cei nevaccinati:

 • Durere de cap
 • Durere de gât
 • Curgerea nasului
 • Febră
 • Tuse persistenta

Varianta BQ1 a Omicron a fost găsită în aproximativ jumătate din cazurile de Covid din Marea Britanie. Potrivit profesorului Stephen Powis, director medical al NHS, NHS se așteaptă ca aceasta să fie „cea mai provocatoare iarnă de până acum” pentru organismul de sănătate. Printre motive, el a citat creșterea numărului de pacienți cu Covid și prezența BQ1.

„În unele țări din Europa care o au, puteți observa deja o creștere a internărilor în spital. Fără îndoială că aceste presiuni vor crește”, a spus Powis, potrivit express.co.uk.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel