Sari la conținut

Misiune caritabilă: doctorul Mircea Cotul salvează 10 copii din Cambodgia

10 copii din Cambodgia, diagnosticați cu malformații congenitale cardiace, vor fi salvați datorită unei misiuni caritabile în care este implicat medicul roman Mircea Cotul, de la Spitalul Monza. Cu peste 1.900 de intervenții cardiovasculare pediatrice realizate cu succes în România, doctorul Mircea Cotul, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică a Spitalului Monza, a ales să salveze viața a 10 copii, ale căror intervenții vor fi realizate la spitalul “Angkor Hospital for Children” din Siem Reap, Cambodgia.

Echipa, coordonată de către Dr. Stefano Marianeschi alături de dr. Mircea Cotul, este formată din 11 cadre medicale, voluntari, proveniți din Italia, Spania, SUA și România. Proiectul Children’s Heart, al fundației Mission Bambini din Italia, se va desfășura în perioada 3-10 decembrie, în Cambodgia.

Misiunea echipei medicale nu se oprește aici, rolul acesteia fiind și de a instrui echipa medicală din Siem Reap. Această contribuție fiind cu atât mai importantă pentru o țară în care chirurgia cardiovasculară pediatrică reprezintă o problemă de sănătate publică.

Încă din anul 2014, fundația Mission Bambini a ales să colaboreze cu echipa medicală din cadrul Spitalului Monza, trimițând în România copii din Albania și Kosovo, cu malformații congenitale cardiace. Până în prezent, prin programul internațional, la Spitalul Monza au fost operați 21 de copii.

Sunt bucuros că, prin expertiza noastră, putem salva viața unor copii defavorizați. Este o misiune grea, însă dusă la bun sfârșit va fi cu atât mai frumoasă. Atât copiii noștri din România, cât și cei din țări mai puțin favorizate din punct de vedere al centrelor de specialitate, merită cele mai bune tratamente, astfel încât să poată crește sănătoși. Iar, în prezent, la Spitalul Monza din țară pot spune mândru că putem trata în siguranță și cu cele mai bune dispozitive copiii cu malformații congenitale cardiace.“, explică dr. Mircea Cotul, medic primar chirurgie cardiovasculară.

Despre Dr. Mircea Cotul

Dr. Mircea Cotul are o experiență de 25 ani în chirurgia cardiovasculară la adulți și este supraspecializat în chirurgie cardiovasculară pediatrică de peste 18 ani. Are cea mai mare experiență din România în tratamentul chirurgical al malformațiilor cardiace complexe, în special la nou-născut și copilul mic, cu un număr de peste 1.900 de intervenții cardiovasculare pediatrice efectuate.

Printre intervențiile chirurgicale efectuate în premieră de dr. Cotul se numără switch-ul arterial în transpoziția de vase mari, asociată cu anomalii de origine și traiect al arterelor coronare (coronară unică, coronare cu origine distinctă din același sinus coronarian și coronare cu traiect intramiocardic). Domeniile particulare de interes profesional ale doctorului Cotul sunt corecția chirurgicală totală a malformațiilor cardiace complexe în perioada neonatală și abordarea chirurgicală a anomaliilor cardiace complexe la copilul mic (până în 5-6 luni).

 Dr. Stefano Marianeschi

Dr. Stefano Marianeschi este medic primar cu dublă specializare, prima fiind chirugia cardiovasculară și toracică (Universitatea din Siena) și medicina și cardiologia sportivă (Universitatea Catolică din Roma).

Post doctorat, a efectuat stagii de formare în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din California și Stanford. Dr. Marianeschi și-a desfășurat activitatea în spitale precum Ospedale Bambino Gesù di Roma, Clinica Quisisana din Roma și l’Hesperia Hospital din Modena. Din anul 2011, Dr. Marianeschi este șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din Spitalul Niguarda din Milano.  În perioada 2008-2010 a efectuat 18 luni de activitate chirurgicală și de formare profesională a specialiștilor din Spitalul 12 de Octubre e Ramon y Cajal din Madrid.

De asemenea, este medic formator în cadrul Școlii Internaționale de Cardiochirurgie al Universității Bicocca din Milano, medic colaborator al Spitalului Papa Giovanni XXIII din Bergamo și coordonator al proiectelor umanitare de chirurgia cardiacă pediatrică în cadrul Fundației Mission Bambini, Milano. Este autor a circa 120 de lucrări științifice, și peste 42 de articole în reviste de specialitate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel