joi, februarie 2, 2023

Neurochirurgul Vlad Ciurea. Evită epuizarea nervoasă! „Dă-i creierului ce-i place”.

În contextul pandemiei de coronavirus, oamenii de știință atrag atenția asupra unui fenomen îngrijorător. Potrivit unui studiu, unul din trei adulți se confruntă cu anxietate și depresie legate de COVID-19.

COVID-19 continuă să prezinte amenințări grave pentru sănătatea publică la nivel mondial. Intervențiile precum carantina și distanțarea socială au un impact negativ asupra bunăstării mintale.

Te-ar mai interesa: Horoscop 3 februarie. Astrolog: Urmează o zi plină...

Neurochirurgul Vlad Ciurea. Evită epuizarea nervoasă! „Dă-i creierului ce-i place”

Pandemia a intensificat povara suferinței psihologice. Și aici vorbim de anxietate, depresie, stres post-traumatic și insomnie. Cu toate acestea, factorii asociați cu o susceptibilitate crescută la suferință psihologică în rândul adulților din populația generală în timpul COVID-19 nu sunt încă bine cunoscuți.

Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea explică de ce apare și de ce este periculoasă epuizarea nervoasă.

„Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obișnuit să muncim foarte mult, să „întindem” timpul pentru performanțe de scurtă durată.
Nu se poate ca unei persoane să îi dai în același timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numește nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului”, a explicat prof. dr. Ciurea.

Neurochirurgul Vlad Ciurea. „Orice lucru îl începi, du-l până la capăt”

Ce putem face pentru a evita și a preveni această oboseală a creierului? Care sunt cele mai la îndemână metode prin care putem să ne relaxăm suficient încât să nu ne îmbolnăvim? Reputatul medic neurochirurg este de părere că trebuie să îi dai creierului ceea „ce îi place”.
„Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acțiunile neterminate rămân în creier, ca niște reziduuri.
Nu recomand să bem cafea după ora 17, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului.
Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcție de fiecare dintre noi și micile lui momente de relaxare. Așa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică.
Iată ce putem da creierului:
  • O melodie (mie de exemplu îmi place și muzica latino! Îl ascult cu plăcere pe Julio Iglesias)
  • O carte bună
  • O discuție bună
  • O emisiune bună – fără scandal, politică, război, agresivitate sau cinci accidente pe minut
  • Un răsărit de soare.
Lista e foarte lungă și e întotdeauna personalizată. Fiecare cu micile lui bucurii. Vă recomand să nu uitați de ele! Sănătate!”, este mesajul profesorului de neurochirurgie.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private