Sari la conținut

Nu reușești să adormi? Insomnia poate fi provocată de anumite boli

Insomnia cauze. Insomnia poate afecta semnificativ viața de zi cu zi. Fie că aveți probleme să adormiți sau să rămâneți adormiți, lipsa somnului poate afecta starea generală de sănătate, relațiile și productivitatea la locul de muncă.

Insomnia primară este insomnia care nu este un simptom al unei alte afecțiuni. Insomnia poate fi acută sau cronică. Insomnia acută durează doar câteva zile sau săptămâni, iar insomnia cronică este o afecțiune pe termen lung.

Dacă insomnia este provocată de o afecțiune de bază, se numește insomnie secundară. Este cel mai frecvent tip de insomnie. Poate fi acută sau cronică. Unele cauze comune și factori de risc pentru insomnie secundară includ următoarele.

Afecțiuni medicale

O serie de afecțiuni medicale pot contribui la insomnie. Problemele legate de somn sunt asociate cu afecțiuni medicale cronice sau cu simptomele acestora, cum ar fi:

Obezitatea

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), tulburările de somn sunt legate de obezitate. Adulții care dorm mai puțin de șase ore pe noapte au o rată de obezitate de 33%. Rata obezității pentru cei care dorm șapte până la opt ore pe noapte este de 22%. Experții au găsit acest model atât la bărbați, cât și la femei și la toate vârstele și grupurile etnice.

Stresul și anxietatea

Îngrijorările vă pot menține mintea activă noaptea. Problemele la locul de muncă sau la școală sau cu familia vă pot face să deveniți anxioși. Acest lucru poate face dificil sau imposibil să dormiți. Evenimentele traumatice, cum ar fi moartea unei persoane dragi, divorțul sau pierderea locului de muncă provoacă adesea stres și anxietate de lungă durată. Aceste afecțiuni pot duce la insomnie cronică.

Depresie

Depresia este o cauză obișnuită de insomnie. Acest lucru se poate datora unui dezechilibru chimic din creier care afectează tiparele de somn. Alternativ, este posibil să fiți prea tulburat de frici sau de gânduri tulburătoare, care vă pot împiedica să dormiți bine.

Insomnia poate fi un simptom comun al altor tulburări de dispoziție. Tulburarea bipolară, anxietatea sau tulburarea de stres posttraumatic pot provoca probleme de somn.

Tulburari de somn

Tulburările frecvente ale somnului, cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite, pot perturba somnul. Apneea de somn este o tulburare de respirație caracterizată prin sforăit puternic și pauze scurte în respirație.

Obiceiuri de somn

Îngrijorarea cu privire la faptul că nu dormiți suficient poate duce la o privare de somn și mai mare. Încercați să vă schimbați rutina obișnuită de culcare:

  • Faceți o baie relaxantă;
  • Ascultați o muzică liniștitoare;
  • Evitați să vă uitați la televizor sau să petreceți timp pe calculator/tabletă/telefon;
  • Încercați să nu mâncați chiar înainte de a merge la culcare, deoarece corpul va fi ocupat cu digestia în loc să se odihnească. Mâncarea chiar înainte de culcare poate declanșa și arsuri la stomac.

Tratarea bolilor care cauzează insomnie, pot ajuta, de asemenea, la obținerea unui somn de calitate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel