Sari la conținut

Numărul cazurilor cu Omicron s-a dublat în 24 de ore. Care este riscul de a face o formă gravă?

Varianta Omicron devine dominantă în România. Aceasta provoacă tot mai multe cazuri de infectare și se răspândește într-un ritm alert. Totuși, experții susțin că numărul cazurilor grave nu a înregistrat o creștere importantă.

Experții susțin că, pentru o perioadă de vreme, cazurile grave din spitale ar putea fi cauzate încă de varianta Delta. Deși varianta Omicron se răspândește într-un ritm alert, se pare că aceasta nu a cauzat multiplicarea cazurilor grave, care necesită internare.

Numărul cazurilor s-a dublat în 24 de ore

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a înregistrat un salt uriaș. Alte 16.760 au fost anunţat ieri, aproape dublu faţă de ziua precedentă şi de nivelul de acum o săptămână, comunică RRA.

Jumătate din țară este în scenariul roșu, cu mai mult de trei cazuri la mia de locuitori cumulat în 14 zile. Cea mai mare incidență este în Cluj, unde s-a depășit 9 la mie, în timp ce mai multe județe au atins noi recorduri în bilanțul zilnic: Harghita, Botoșani sau Suceava. Un nou vârf s-a atins și în Timiș, peste 900 de noi infectări diagnosticate în 24 de ore, dar evoluția nu a influențat foarte mult situația din spitale. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, doctorul Cristian Oancea, spune că numărul de cazuri grave nu a înregistrat o creștere importantă.

Până acum, în spitale am avut de-a face cu forme uşoare sau moderate. Nu am avut creştere pe sistemul de terapie intensivă. Omicronul acesta este înalt contagios, mult mai contagios decât tulpina Delta, în schimb, cu o virulenţă mai scăzută.

Nu ştim încă în acest moment cum vor reacţiona persoanele nevaccinate care au multiple comorbidităţi. De asta rugăm la responsabilitate şi prudenţă în viitor.

La Terapia Intensivă, din nefericire, sunt persoane nevaccinate unde peste 90-92-93%, unele dintre ele au provenit din valul anterior, cu tulpina Delta, şi avem într-adevăr şi acum două persoane care au o distrucţie pulmonară foarte ridicată, probabil tulpina Omicron, dar nevaccinaţi”, a explicat medicul Cristian Oancea.

Realizator: Nici acum oamenii nu se înghesuie la vaccinare, puțin peste 4.500 de persoane au făcut ieri prima doză.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel