joi, mai 26, 2022

Anca Hâncu, medic nutriționist, spune că 62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect.

„62% este procentul bolilor cronice cauzate de stilul de viaţă incorect. Iată că două treimi din bolile cronice au ca principală cauză alimentaţia incorectă, lipsa activităţii fizice, probleme cu somnul sau stresul sau fumatul și alcoolul”, a explicat nutriționistul Anca Hâncu, la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Fructul ieftin care ne crește speranța de viață. C...

”Diabetul zaharat dacă este diagnosticat destul de devreme şi se începe un stil de viaţă sănătos, poate avea loc remisia în proporţie destul de mare.

O altă situaţie ar fi hipertensiunea. În cazul acesteia, la o scădere de 10-15 kilograme, observăm că pacientul va avea nevoie de mai puţin tablete sau chiar deloc, dacă respectă recomandarea de a nu mai pune sare în mâncare şi a urma un stil de viaţă sănătos și o alimentație corectă”, a mai spus medicul.


Cum poate fi prevenit cancerul cu o alimentaţie sănătoasă

Cancerul poate fi prevenit. În cazul cancerului de colon, pentru care avem recomandare de a evita carnea roşie, mai ales cea procesată, de a o menține în limita a 350-500 de grame pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Pietrele la rinichi. Simptomul care apare dacă te ...

Alimentaţia corectă va favoriza un microbiom sănătos, deci, un echilibru între bacteriile bune şi cele rele din intestinul nostru, în aşa fel încât să construim un microbiom sănătos cu efect antiinflamator și cu efecte de prevenție asupra cancerelor, dar și asupra bolilor în general, pentru că stimulează și imunitatea”, a mai spus nutriționistul.

Care sunt alimentele recomandate în dieta zilnică, fără restricții

Medicul nutriționist spune că nu există nicio nicio restricție atunci când vine vorba de legume şi fructe.

Te-ar mai interesa: Cum gestionezi un atac de panică? Măsuri de prim-a...

”Să avem cinci porţii de legume vegetale şi fructe într-o zi. Carnea este şi ea recomandată, dar cea albă. Lactatele, toate iaurturile care au probiotice și ne ajută foarte mult. Celelalte, vegetalele aduc fibre, care sunt de fapt prebiotice, adică ce hrănesc bacteriile bune din microbiomul nostru.

Nu aş omite nici uleiul de măsline, ca principală sursă de grăsimi, cu aport bogat de Omega 3, cu rol antiinflamator, antioxidant. Sigur, şi alte uleiuri, precum cele de in şi floarea soarelui. De evitat grăsimile saturate, adică o carne foarte grasă”, a mai spus medicul.

Te-ar mai interesa: Cum a renunțat la fumat directoarea Spitalului de ...

În cazul pacienților cu cancer, carnea trebuie doar înlocuită

”Nu este nevoie să renunţe la carne pacienţii care suferă de cancer. Există tratamente foarte performante pentru orice tip de cancer. Acestor pacienţi le este recomandat un stil de viaţă sănătos şi corect.

Nu este bine să renunţe la carne, dar este bine să-şi ia surse de proteine din carne albă, carne de pasăre. Peştele gras să fie consumat cam de două ori pe săptămână.

Peştele gras însemnând macrou şi somon, ton, tocmai pentru aportul acizilor grași Omega 3, prin acel rol antiinflamator”, a concluzionat medicul Anca Hâncu.

Te-ar mai interesa: Alertă alimentară: produs cu pesticide retras de p...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private