Sari la conținut

O națiune întreagă intră în lockdown după apariția primului caz de Covid, din luna februarie până în prezent. Despre ce țară este vorba

O națiune întreagă intră în lockdown după apariția primului caz de Covid, din luna februarie până în prezent. Despre ce țară este vorba

Noua Zeelandă va intra într-un lockdown rapid la nivel național, marți seară, după ce un bărbat de 58 de ani din Auckland a dat pozitiv pentru COVID-19, a anunțat premierul Jacinda Ardern.

Acesta este primul caz de coronavirus confirmat în Noua Zeelandă după 170 de zile și oficialii sunt îngrijorați că bărbatul ar putea avea varianta Delta. Noua Zeelandă a mai trecut printr-un  lockdown de nivel 4 doar o singură dată, la începutul pandemiei.

Cazul a fost detectat în orașul Auckland, care va intra în lockdown vreme de o săptămână, în timp ce restul țării va intra în lockdown de trei zile. Orașul Coromandel, vizitat de bărbatul infectat, va intra, de asemenea, în lockdown pentru șapte zile.

O națiune întreagă intră în lockdown după apariția primului caz de Covid, din luna februarie până în prezent

Prim-ministrul Jacinda Ardern spune că e nevoie de aplicarea „scenariului 4”, cel mai dur din schema de siguranță neo-zeelandeză – se vor închide școlile, birourile și alte spații similare, însă vor rămâne deschise serviciile esențiale.

„Vreau să asigur Noua Zeelandă că avem planul pregătit pentru această contingență. Luarea de măsuri dure devreme a funcționat pentru noi anterior”, a spus Ardern, potrivit axios.com.

 Auckland și Peninsula Coromandel, pe care bărbatul infectat cu Covid-19 le-a vizitat recent, vor trece printr-un lockdown de șapte zile. De asemenea, guvernul a întrerupt vaccinările pe durata blocării.

„Când am luat măsuri dure și rapide a funcționat pentru noi înainte”, a spus Ardern, menționând modul în care țara a eliminat rapid virusul din comunitate anterior. „Deși știm că Delta este un inamic mai periculos de combătut, aceleași acțiuni care au depășit virusul anul trecut pot fi aplicate pentru a-l învinge din nou”.

Noua Zeelandă a fost apreciată la nivel mondial pentru răspunsul său la pandemie și economia sa a revenit după lockdown-ul la nivel național a anului trecut. Singurele măsuri interne de pandemie erau cerințele de mască pentru avioane și transportul public.

De când a început pandemia, Noua Zeelandă, cu o populație de 5 milioane, a înregistrat 2926 de cazuri COVID-19 și 26 de persoane au murit din cauza virusului.

Sub restricții de nivel 4 de alertă, se vor închide școlile, birourile și alte spații similare, însă vor rămâne deschise serviciile esențiale. Este permisă doar călătoriile esențiale, iar activitățile acvatice precum înotul sunt interzise. Oamenii trebuie să rămână acasă, cu excepția cazului în care fac exerciții în aer liber, doar în jurul cartierelor lor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.