Sari la conținut

O parte a creierului poate începe să se subțieze cu 10 ani înainte de apariția simptomelor Alzheimer

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay

O parte a creierului poate începe să se subțieze cu 10 ani înainte de apariția simptomelor Alzheimer. În prezent, peste 55 de milioane de oameni trăiesc cu demență pe tot globul, iar cifrele vor continua să crească odată cu îmbătrânirea și creșterea populației.

Organizația Mondială a Sănătății spune că există aproape 10 milioane de cazuri noi în fiecare an.

În acest context, un grup de oameni de știință ar fi putut găsi o caracteristică a creierului care ar putea prezice demența cu un deceniu înainte de apariția simptomelor.

Cercetări publicate recent în Alzheimer’s & Dementia: Journal of the Alzheimer’s Association a folosit imagistica RMN pentru a identifica factorii de risc legați de boala Alzheimer și demența asociată (ADRD) care ar putea ajuta în cele din urmă la prevenire.

boala Alzheimer
Sursă foto: Getty Images

O parte a creierului poate începe să se subțieze cu 10 ani înainte de apariția simptomelor Alzheimer

Echipa a descoperit că grosimea unei porțiuni a creierului, și anume materia cenușie corticală, a fost legată de riscul ADRD și de funcția cognitivă ani mai târziu.

„Marele interes în această lucrare este că, dacă o putem reproduce în probe suplimentare, grosimea materiei cenușii corticale va fi un marker. putem folosi pentru a identifica persoanele cu risc crescut de demență.

Detectând boala devreme, ne aflăm într-o fereastră de timp mai bună pentru intervenții terapeutice și modificări ale stilului de viață și pentru a urmări mai bine sănătatea creierului pentru a reduce progresia indivizilor către demență”, a spus dr. Claudia Satizabal, autor principal de la Institutul Glenn Biggs pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative din UT Health San Antonio.

Pentru a căuta astfel de posibile terapii, echipa a examinat scanări RMN de la 1.500 de persoane, cu o vârstă medie de 70 până la 74 de ani, comparând imagini de la pacienții cu Alzheimer luate cu 10 ani mai devreme și imagini de la colegii sănătoși din punct de vedere cognitiv.

Ei au descoperit că cei cu cea mai mare subțiere a materiei cenușii corticale au avut un risc de peste trei ori mai mare de a dezvolta ADRD decât cei cu subțiere mai mică. Pe de altă parte, cei cu cea mai groasă substanță cenușie corticală aveau o sănătate cognitivă și o memorie episodică mai bună.

Echipa a descoperit că acest lucru nu a variat în funcție de rasa sau etnia participanților. Ei au investigat, de asemenea, dacă gena Alzheimer cu risc ridicat APOE4 a jucat un rol în grosimea materiei cenușii corticale, dar nu au găsit o legătură, despre care spun ei că este încurajatoare, deoarece factorii de risc modificabili ar putea contribui la aceasta.

Deși subliniază că este nevoie de mai multe cercetări, acest lucru ar putea ajuta în cele din urmă la dezvoltarea și testarea tratamentelor.

În continuare, echipa speră să investigheze factorii de risc care ar putea fi legați de subțiere, cum ar fi problemele cardiovasculare sau poluanții de mediu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel