Sari la conținut

Oamenii le administrau pentru efectul antidepresiv. Care sunt beneficiile acestui supliment atât de popular

Uleiul de pește este cea mai importantă sursă alimentară de vitamina D
Uleiul de pește este cea mai importantă sursă alimentară de vitamina D
Uleiul de pește este cea mai importantă sursă alimentară de vitamina D

Suplimentul promovat intens și pentru efectul antidepresiv se pare că nu este indicat în această afecțiune.

Cercetătorii au studiat problema, întrucât în întreaga lume se consumă intens Omega-3, pe principiul că protejează împotriva unor probleme precum depresia și anxietatea.

Însă suplimentele cu ulei de pește nu au efect curativ asupra anxietății și depresiei, scrie 360medical.ro.

O recenzie sistematică publicată în “British Journal of Psychiatry”, constată că suplimentele cu Omega-3 nu oferă niciun beneficiu în lupta cu aceste maladii.

Se trage astfel un semnal de alarmă împotriva consumului haotic de suplimente. Omega-3 este un tip de grăsime. Cantitățile mici sunt esențiale pentru o sănătate bună și pot fi găsite în alimente, inclusiv nuci și semințe și pește gras, precum somonul.

Cel mai recent studiu a inclus peste 41.470 de participanți cu și fără depresie sau anxietate. Au fost împărțiți în două grupuri din care unuia i-au fost administrate suplimete cu grăsimi Omega-3 cu lanț lung (ulei de pește), iar un altuia i s-a meținut aportul obișnuit de astfel de grăsimi , timp de cel puțin șase luni.

În urma analizei cercetătorii au descoperit că suplimentele au avut un efect mic sau chiar nici unul în prevenirea simptomelor de depresie sau anxietate.

Cercetările anterioare pe uleiurile de pește au ajuns la concluzia că ele nu protejează nici împotriva bolilor cardiovasculare.

Scopul studiului este de a nu se încuraja prescrierea acestor suplimente atât de intens pentru afecțiunile sistemului nervos.

Omega-3 se asimilează foarte bine din alimentație, produsele care îl conțin sunt sănătoase, dar fără o protecție demonstrabilă pentru prevenirea sau tratamentul depresiei și anxietății, a declarat autoarea cercetării dr. Katherine Deane, de la Școala de Științe a Sănătății din cadrul UEA, citată de sciencedaily.com

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel