Sari la conținut

OMS. 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. „Acționați acum pentru o naștere în siguranță și cu respect”

OMS. 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. „Acționați acum pentru o naștere în siguranță și cu respect”.

În cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, s-a stabilit ca, începând din 2019, ziua de 17 septembrie să fie declarată  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 17 septembrie, Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului cu scopul de a fi dezvoltate politici și practici privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră pentru îmbunătățirea siguranței pacienților în lume.

OMS. 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

În contextul pandemiei de coronavirus, sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca această zi a fost „Personal medical în siguranță, Pacienți în siguranță!”

În acesta an, tema Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului, este „Acționați acum pentru o naștere în siguranță și cu respect”. Colegiul Medicilor din România se alătură campaniei globale lansate de Organizația Mondială a Sănătății.

„În România, anul trecut au decedat 1.099 de copii cu vârsta sub 1 an. Cele mai recente date oficiale europene au plasat România în 2019 ca având a doua cea mai mare rată de mortalitate infantilă din Uniunea Europeană – 5,8 decese la 1.000 de nașteri, față de 3,4 decese la 1.000 de nașteri, media europeană.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, echipamentele medicale insuficiente, dar și un număr insuficient de medici ar putea fi factori pentru această situație.

În total, în țara noastră erau anul trecut 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, și 814 medici neonatologi”, se arată într-un comunicat CMR.

Sunt necesare politici și măsuri coerente pentru a asigura nașteri în siguranță

În ceea ce privește specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau în 2020 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, și 2.795 de medici.

„Este nevoie de investiții susținute, inclusiv în resursă umană, pentru a asigura accesul la servicii medicale sigure și de calitate, pe tot teritoriul țării, pentru femeile însărcinate și pentru nou-născuți.

Cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, însă nu suficient de rapidă. Mai mult, vedem și în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural și cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferențe să se reducă pe cât posibil”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere

Colegiul Medicilor din România cere eforturi din partea tuturor factorilor implicați și politici ample și coerente la nivelul sistemului de sănătate pentru a asigura nașteri în siguranță și își ia angajamentul să depună toate eforturile, în limita competențelor sale, în acest sens.

„Sarcina și nașterea reprezintă poate cele mai importante momente în viață, iar medicii și întreg personalul medical trebuie să se asigure că pacienții – mame și nou-născuți- primesc cele mai bune îngrijiri și să sprijine, acolo unde este posibil, nașterea naturală.

Pentru aceasta este nevoie de o resursă umană calificată, care să își desfășoare activitatea în condiții adecvate”, a declarat dr. Valeria Herdea, vicepreședintele Colegiului Medicilor din România.

La nivel mondial, aproximativ 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină și naștere. În plus, aproximativ 6.700 de nou-născuți își pierd viața în fiecare an, adică 47% din toate decesele înregistrate la copii sub 5 ani. Circa 2 milioane de copii se nasc morți an de an, iar în 40% dintre cazuri decesul intervine în timpul travaliului (5).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: