Sari la conținut

OMS alertează omenirea cu privire la o nouă boală foarte GRAVĂ

REFILE - CORRECTING TYPO Newly elected Director-General of the World Health Organization (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference at the United Nations in Geneva, Switzerland, May 24, 2017. REUTERS/Denis Balibouse

La cea mai recentă reuniune a Grupului consultativ strategic și tehnic pentru bolile tropicale neglijate (STAG-NTD), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus o nouă boală tropicală pe lista bolilor tropicale neglijate (NTD).

OMS, condusă de medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a atenționat populația lumii asupra simptomelor, a efectelor nocive și a persoanelor cele mai afectate de această boală. Care este patologia?

Boala tropicală asupra căreia OMS avertizează lumea este noma. Această patologie este o boală gangrenoasă foarte gravă care afectează profund gura și fața.

Potrivit informațiilor oficiale, această boală tropicală atacă în principal copiii și persoanele în vârstă aflate în stare de malnutriție care trăiesc în locuri precare.

„Noma este cauzată de bacteriile care se găsesc în gură. Există mai mulți factori de risc asociați cu această boală, printre care igiena orală precară, malnutriția, sistemul imunitar slăbit, infecțiile și sărăcia extremă”, informează OMS.

Simptomele și leziunile nomazei, noua boală tropicală care va fi adăugată pe lista ETD

Africa este zona cea mai afectată de noma, dar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că au fost deja raportate cazuri în Asia și în America.

  • Inflamație a gingiilor
  • Distrugerea țesuturilor faciale
  • Gingivita acută necrozantă
  • Leziuni osoase
  • Defigurare severă
  • Moarte

Dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, terapiile pot ajuta și sunt eficiente în atacarea bolii.

„Tratamentul constă în antibiotice, consiliere și sprijin pentru adoptarea unor practici care îmbunătățesc igiena orală, cum ar fi clătirea cu dezinfectant (se poate folosi apă sărată sau clorhexidină), și suplimente nutritive”, a explicat OMS.

REFILE – CORRECTING TYPO Newly elected Director-General of the World Health Organization (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus attends a news conference at the United Nations in Geneva, Switzerland, May 24, 2017. REUTERS/Denis Balibouse

Instituțire supraviețuiesc fazei gangrenoase a bolii pot suferi o desfigurare facială severă, au dificultăți în a mânca și a vorbi”, a explicat OMS.

Cuvântul lui Tedros Adhanom despre boala Noma

Șeful OMS a fost foarte clar cu privire la ceea ce înseamnă această boală și la problemele reale pe care le ascunde.

„Noma este mai mult decât o boală, este un marker social al sărăciei extreme și al malnutriției care afectează cele mai vulnerabile populații”, a declarat directorul OMS.

În această ordine de idei, Tedros Adhanom a declarat că expunerea masivă a noma ca boală tropicală pe lista bolilor netraumatice evidențiază marginalizarea în care sunt nevoiți să trăiască milioane de oameni.

„Ne-am angajat să lucrăm cu țările și comunitățile afectate pentru a aborda constrângerile cauzate de noma și pentru a atenua suferința pe care o provoacă”, a conchis Tedros Adhanom, cu privire la activitatea OMS pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași și, în special, pe cei afectați de noma.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel