vineri, februarie 3, 2023

Prevenție cancer. Diagnosticul “cancer” tulbură viețile tuturor celor care se confruntă cu această afecțiune care, potrivit estimărilor va atinge un număr de 24 de milioane de îmbolnăviri, la nivel mondial, în 2035.

Bolnavi, membri ai familiei, personal medical, cu toții fac echipă pentru a învinge, trata și trece peste toate aspectele neplăcute ale bolii. Iar fiecare zi aduce vești bune de pe frontul luptei cu cancerul prin terapii noi, efecte adverse tot mai puține, șanse crescute de vindecare și o conștientizare tot mai mare asupra importanței prevenției.

Te-ar mai interesa: Factorii majori care îți distrug zilnic sistemul i...

Cancerul, depistat în stadii incipiente, e vindecabil

5 elemente trecute în revistă de medicul primar oncolog Bogdan Gozman – membru al Societății Europene de Oncologie medicală – sunt esențiale în a depista și trata cu succes cancerul.

În primul rând, depistarea precoce este de luat în calcul pentru a crește șansele de vindecare.

”Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea și tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supraviețuire la 5 ani de peste 90-95%, în timp ce în stadiul III, aceasta scade la 50-60%, deci este vorba de o diferență foarte mare”, remarcă medicul Bogdan Gozman.

Te-ar mai interesa: Poate un diabetic să bea cafea? Ce efect are băutu...

În doilea rând, evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii științifice, este imperativă.

“Există în continuare o reticență a pacienților față de tratamentele oncologice din teamă, informații insuficiente despre beneficiile și reacțiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la “tratamente alternative” care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenției americane a medicamentului – FDA) și nu au niciun suport științific”, completează specialistul.

Te-ar mai interesa: Femeia care a aflat că are cancer datorită câinelu...

O a treia condiție esențială pentru a crește șansele de vindecare în cancer este abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialiști.

“În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe, existând numeroase opțiuni terapeutice, de multe ori cu eficiență apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient și stabilirea secvenței terapeutice optime”, adaugă dr. Gozman.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în lumea modei. A murit unul dintre ce...

Cum poate fi prevenit cancerul

O a patra măsură importantă care poate fi hotărâtoare în prevenția și tratarea cancerului este evitarea factorilor de risc. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos.

“Există un consens internațional promovat de diverse organizații mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului și obezității, alimentația echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B și HPV reduc riscul de cancer”, enumeră medicul oncolog situațiile periculoase, decisive în cancer.

Te-ar mai interesa: MANIFEST PENTRU ARMONIE ȘI FEMINITATE. Cum te preg...

Și nu în ultimul rând, specialiștii remarcă dezvoltarea terapiilor de ultimă generație care cresc gradul de personalizare a tratamentului și implicit, pe cel al reușitei.

“Tendința în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne, așa-numita “terapia moleculară”, foarte diferită ca mecanism de acțiune față de citostaticele clasice și de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim și progresele mari înregistrate în medicația adjuvantă chimioterapiei care combate sau atenuează reacțiile adverse cum ar fi grețurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia”, concluzionează medicul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private