Sari la conținut

OPRIȚI ca prediabetul să provoace artere înfundate! 11 simptome ale prediabetului care NU TREBUIE să le ignori

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mulți oameni cred că prediabetul nu este mare lucru. Însă, cercetătorii de la Colegiul American de Cardiologie au descoperit că persoanele cu prediabet au un risc semnificativ mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, chiar dacă nu dezvoltă niciodată diabet.

Atunci când nivelul de glucoză din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi diagnosticat ca diabet, această afecțiune este cunoscută sub numele de prediabet.

În prediabet, nivelul glicemiei a jeun este între 100-125 mg/dL, în timp ce în diabet este de 126 și mai mare. Iar nivelul A1C este de 5,7-6,4% în prediabet și de 6,5% și mai mare în diabet.

Știați că până la 70% dintre persoanele cu prediabet vor dezvolta în cele din urmă diabet, chiar dacă prediabetul este complet reversibil?

Statisticile arată că peste 96 de milioane de adulți din SUA trăiesc cu prediabet – iar 90% dintre ei nu știu că îl au. Adică mai mult de 1 din 3 adulți! Sau pur și simplu elimină simptomele ca probleme minore de sănătate – uneori luni și chiar ani!

Cu toate acestea, diabetul este orice altceva decât minor. Diagnosticul și tratamentul precoce pot face diferența între a trăi o viață lungă și sănătoasă și a suferi de complicații.

Nivelul ridicat de zahăr din sânge necontrolat poate provoca leziuni ale vaselor de sânge, nervilor, inimii și rinichilor.

Ce cauzează prediabet

Prediabetul apare de obicei la persoanele care au deja rezistență la insulină sau ale căror celule beta din pancreas nu produc suficientă insulină pentru a menține zahărul din sânge în intervalul normal. Să explicăm ce înseamnă asta.

După ce mănânci, carbohidrații din alimente sunt descompuși în glucoză sau zahăr. Acest zahăr intră în sânge.

Zahărul intră apoi în celulele corpului cu ajutorul insulinei (un hormon produs de pancreas), astfel încât să poată fi folosit ca energie.

Insulina spune, de asemenea, ficatului, mușchilor și celulelor adipoase să stocheze orice exces de zahăr sub formă de glicogen pentru utilizare ulterioară.

Când zahărul intră în celulele noastre, scade cantitatea de zahăr din sângele nostru la un nivel normal. Ca răspuns, pancreasul produce mai puțină insulină.

Cu toate acestea, atunci când celulele tale nu reacționează la insulină așa cum ar trebui, zahărul suplimentar rămâne în sânge.

Această afecțiune se numește rezistență la insulină și este cauza de bază a prediabetului.

Nu este clar ce cauzează rezistența la insulină. Dar cercetătorii cred că excesul de greutate și lipsa de activitate fizică sunt factori majori.

O altă cauză a prediabetului este atunci când celulele beta din pancreas nu mai pot produce suficientă insulină.

Acest lucru se întâmplă ca urmare a consumului de mult zahăr și carbohidrați la o frecvență ridicată. Pancreasul trebuie să lucreze din greu pentru a continua să elibereze insulină pentru a controla nivelul zahărului din sânge. În cele din urmă, celulele beta devin epuizate și nu mai pot pompa atât de multă insulină. Deci zahărul crește și rămâne în sânge după ce mănânci.

Cum poți ști dacă ai prediabet? Iată 11 simptome.

Numărul 11. Oboseală inexplicabilă.

Acest lucru se datorează faptului că glucoza din sânge nu poate fi ușor convertită în energie după masă.

Numărul 10. Răni cu vindecare lentă.

Acest lucru se datorează circulației deficitare în vasele de sânge deteriorate. Rănile deschise se numesc ulcere diabetice.

Numărul 9. Schimbări de dispoziție inexplicabile.

Prea mult zahăr în creier face o persoană anxioasă, iritabilă și incapabilă de a se concentra. Pe măsură ce stresul crește, este eliberat mai mult cortizol și crește nivelul de zahăr prin eliberarea glucozei stocate în sânge.

Numărul 8. Foamete, fluctuații de greutate.

Când zahărul rămâne în sânge, determină celulele tale să ardă grăsimile și mușchii pentru energie, iar acest lucru poate provoca o scădere bruscă în greutate. Cu toate acestea, rezistența la insulină îți face foame tot timpul, așa că mănânci mai mult. Corpul tău stochează zahărul suplimentar sub formă de grăsime, ceea ce duce la creșterea în greutate. Atât persoanele supraponderale, cât și persoanele slabe pot fi prediabetice.

Numărul 7. Urinări frecvente, sete excesivă.

Când există prea mult zahăr în sânge, rinichii tăi nu pot reabsorbi tot zahărul, astfel încât acesta părăsește corpul prin urină. Acest lucru te face să mergi mai des la baie. Drept urmare, corpul tău dorește mai multă apă, gura se simte uscată și îți este sete tot timpul. Și ciclul continuă.

Numărul 6. Amorțeală și furnicături ale picioarelor și mâinilor.

Acest lucru se datorează faptului că nivelul ridicat de zahăr din sânge dăunează nervilor și îi provoacă aprinderea greșită. Această afecțiune este cunoscută sub numele de neuropatie.

Numărul 5. Probleme digestive.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu prediabet au adesea rate mai mari de gaze, balonare, senzație de sațietate rapidă, greață, arsuri la stomac și constipație. Acest lucru se poate datora faptului că nervul lor vag este deteriorat. Nervul vag ajută la controlul cât de repede se golește stomacul. Când este deteriorat, alimentele rămân în stomac prea mult timp. Aceasta se numește gastropareză. Dacă aveți probleme digestive inexplicabile, cereți unui medic să verifice dacă există prediabet.

Numărul 4. Articulații dureroase.

Persoanele cu prediabet au adesea greutate corporală suplimentară. Acest lucru poate fi greu pentru articulațiile lor, în special în partea inferioară a corpului, și crește riscul de osteoartrită.

Numărul 3. Afecțiuni ale pielii.

Unii oameni cu prediabet suferă de infecții bacteriene recurente care începe cu mâncărimi ale pielii. Persoana nu se poate opri din scărpinat de mâncărime, iar apoi pielea sa devine. Acest lucru este cauzat de bacteriile prezente în mod natural care se hrănesc cu glucoză și scapă de sub control.

Alte afecțiuni ale pielii includ acanthosis nigricans – o zonă întunecată a pielii pe spatele gâtului, axilei, inghinală sau în altă parte care se simte ca o catifea. Etichetele cutanate de pe pleoape, gât, axile și vintre sunt un alt simptom al glicemiei crescute.

Numărul 2. Vedere încețoșată.

Atunci când vasele de sânge mici care vă alimentează retina sunt deteriorate de excesul de zahăr, ele pot scurge sânge în retină și pot distorsiona vederea. Această afecțiune este cunoscută sub numele de retinopatie diabetică și poate apărea în stadiul prediabetic. Simptomele precoce ale retinopatiei diabetice includ vedere încețoșată, plutitoare, pierderea vederii centrale și pete întunecate în câmpul vizual.

Numărul 1. Afectarea rinichilor.

Rinichii pot fi afectați chiar înainte de apariția diabetului. Într-un studiu amplu, peste o treime dintre persoanele cu prediabet au prezentat semne de boală renală. Stadiul bolii renale era 3 sau 4, la fel ca pentru persoanele cu diabet.

Cum poti inversa prediabetul?

Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să reduceți cantitatea de zahăr și carbohidrați rafinați din dieta dumneavoastră. Dacă mănânci carbohidrați și zahăr, asigură-te că primești fibre împreună cu acestea. Fibrele vă vor menține nivelurile de insulină și glucoză echilibrate, astfel încât să nu aveți un vârf. Unele alimente bogate în fibre sunt fasolea verde, ciupercile, anghinarea, sparanghelul, bamele, țelina, salata verde, spanacul și legumele crucifere.

Alegeți alimente antiinflamatoare cu indice glicemic mediu spre scăzut. Controlați dimensiunea porțiilor.

Bea multă apă pentru a dilua zahărul din sânge și pentru a ajuta rinichii să elimine excesul de zahăr. De asemenea, va ajuta la reducerea foametei.

Obțineți nutrienți care îmbunătățesc controlul zahărului, cum ar fi cromul, magneziul, berberina, ALA (acidul alfa-lipoic), oțetul de mere, scorțișoara, alimentele probiotice și acizii grași omega-3.

Faceți exerciții fizice în mod regulat, deoarece aceasta este o modalitate bună de a pierde în greutate și de a elimina grăsimea de pe pancreas. Când te antrenezi, celulele musculare pot absorbi glucoza pentru energie, indiferent dacă este sau nu disponibilă insulina. Chiar și mersul pe jos 30 de minute în fiecare zi face minuni.

Dormi suficient de calitativ. Lipsa de somn îți crește foamea de alimente bogate în carbohidrați. De asemenea, crește nivelul de cortizol și declanșează o creștere a zahărului din sânge.

Gestionați-vă nivelul de stres pentru a vă echilibra hormonii. Yoga, meditația profundă sau lucrul la un hobby care îți place vor face minuni pentru corpul tău.

Scapa de excesul de grasime corporala. Acest lucru va reduce riscul de probleme metabolice

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel