Sari la conținut

Opt rețete ingenioase pentru un mic-dejun sănătos, gustos și ușor de preparat

Un mic-dejun echilibrat stimulează creierul și păstrează senzația de sațietate mult timp, așa că scad șansele de a fi tentați să încercați produse fast-food sau dulciuri.

Cea mai importantă masă a zilei, micul dejun, trebuie diversificată pentru a nu deveni plictisitoare. Iar asta este valabil la toate vârstele. ,,Cine nu sare peste micul dejun, are șanse mai mici să se îngrașe de-a lungul vieții, are performanțe fizice și psihice mai bune, ba chiar copiii rezolvă mai bine probleme de matematică. Dacă nu mâncăm dimineața, este probabil ca în jurul orelor 11-12 să apară o senzație intensă de foame care să fie «rezolvată» prin dulciuri sau alte produse hipercalorice”, explică nutriționistul Corina Zugravu.

Variante pentru toate vârstele

Dacă nu reușiți să îl convingeți pe cel mic să mănânce dimineața, puteți încerca niște variante noi. Rețetele de mai jos nu sunt însă indicate doar celor mici, ci și adulților care țin la siluetă și la sănătate.

Chiflă cu banane

chifla

Chifla și banana conțin fibre, iar untul de arahide, proteine​​. Se amestecă două linguri de unt de arahide cu o linguriță de miere și un vârf de cuțit de sare. Se unge apoi o chiflă integrală și se adaugă felii de banane.

Sendviș cu cremă de brânză și căpșuni

sendvis

Se amestecă o lingură de cremă de brânză cu conținut redus de grăsime cu 1/4 linguriță de miere și cu 1/8 linguriță de coajă de portocală.

Ungeți apoi două felii foarte subțiri de pâine integrală cu acest amestec. Feliați două căpșuni medii  și puneți-le pe una din feliile de pâine, apoi puneți cealaltă felie deasupra.

Jeleuri cu struguri și mere

jeleuri

Aveți nevoie de: 2 cești de suc de struguri albi,  1 cană de apă rece, 4 plicuri de gelatină, 1/3 ceașcă de zahăr, încă 1 cană de suc de struguri negri, 1 măr roșu mediu, tăiat cuburi și o cană de struguri fără sâmburi.

Fierbeți la foc mare cele 2 cesti de suc de struguri albi într-o cratiță. Între timp, turnați apă într-un castron mare termorezistent.

Puneți gelatina în apă, lăsați să stea timp de trei minute. Adăugați sucul fiert și amestecați două-trei minute, pentru a dizolva complet gelatina. Puneți zahărul și amestecați timp de un minut. Adăugați apoi sucul de struguri negri.

Lăsați la frigider o oră-o oră și un sfert până când amestecul capătă consistență de budincă. După o oră începeți să verificați o dată la 5 până la 10 minute, ca să nu se se îngroașe prea tare.

După ce scoateți de la frigider amestecați până când devine uniform. Adăugați apoi merele și strugurii. Turnați amestecul într-o tavă și acoperiți cu folie de plastic.

Puneți tava la frigider și lăsați-o aproximativ trei ore. Pentru a testa dacă e gata, atingeți -o cu degetul. Dacă degetul nu se lipește înseamnă că e gata.

Fulgi de ovăz cu măr

ovaz

Adăugați un măr în bolul cu fulgi de ovăz, pentru un mic dejun gustos și sănătos.

Puneți peste fulgii de ovăz și niște iaurt grecesc și puțin zahăr brun.

Portocale și scorțișoară

portocale

Decojiți patru portocale apoi tăiați-le în șase. Amestecati 2 linguri suc de portocale, 2 linguri suc de lamaie, 1 lingură de zahăr și 1/4 linguriță de scorțișoară pudră și puneți-le peste portocale.

Biluțe cu unt de arahide și măr

bilute

Amestecați într-un bol morcovi și mere rase, unt de arahide și fulgi de ovăz. Apoi modelați-le sub formă de biluțe.

Musli Tutti-Frutti

muesli

Musli conțin un amestec de cereale pline de proteine și fibre, ovăz, fructe uscate, nuci și semințe. Adăugați iaurt și fructe proaspete pentru o masă sănătoasă și colorată.

Mod de de preparare:

Se amestecă 1/4 cană fulgi de cereale cu 1/2 cană de iaurt degresat sau cu puține grăsimi.

Se adaugă 1/2 ceașcă de afine, 1/4 cană de mere tăiate cuburi, 1/4 ceașcă de banane tăiate rondele. Se pune 1-2 lingurițe de miere sau sirop de arțar.

Omletă din albușuri de ou cu brocoli

omleta

Aveți nevoie doar de trei ingrediente: albușuri de ou, mozzarella și broccoli. Se pregătește clasic. Această omletă are un gust minunat și conține aproape 27 de grame de proteine.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel