Sari la conținut

Pacient cu o afecțiune foarte rară tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Din cuprinsul articolului

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași bifează o nouă reușită în domeniul medical.

De data aceasta este vorba de un băiețel de doar 9 ani care a fost diagnosticat cu sindromul Stevens-Johnson și a stat trei săptămâni în terapie intensivă.

„Pacientul a fost admis în data de 22 iunie în unitatea noastră medicală cu un sindrom inflamator accentuat de cauză necunoscută și pneumonie diagnosticată în urma investigației radiologice. A doua zi a prezentat o erupție cutanată generalizată, papule care confluează (se unesc) și care s-au transformat în câteva zile în zone de tegument denudat (cu aspect de arsură).

S-a ridicat suspiciunea înaltă de sindrom Stevens Johnsons, diagnostic care s-a confirmat. Sindromul Stevens-Johnson (SSJ) este o afecțiune acută, rară care poate pune în pericol viața și care afectează tegumentul (cel mai mare organ al corpului uman) împreună cu mucoasele. De cele mai multe ori este provocat de administrarea unui medicament la care organismul pacientului are o reacție alergică.

În cazul pacientului nostru boala s-a declanșat în urma administrării de carbazepină, antiepileptic cu proprietăți anticonvulsivante, sedative si tranchilizante, medicație prescrisă de medicul specialist neurolog și pe care o începuse cu 2 zile înainte de apariția semnelor și simptomelor.

Prezentând aproximativ 70 la sută din suprafața corpului acoperită de leziuni grave, inclusiv la nivelul globilor oculari (pe cornee, pleoape), în cavitatea bucală pacientul întâmpina dificultăți la mestecarea și deglutiția (înghițirea) alimentelor. Gravitatea leziunilor și pericolul mare de infectare a acestora îl comparau cu un mare ars astfel că pacientul a fost admis în Terapie Intensivă. Personalul Compartimentului de Terapie Intensivă a asigurat un mediu cât mai steril posibil pentru a evita orice risc de infectare, risc ce i-ar fi putut fi fatal atât din cauza simptomatologiei prezentate cât și din cauza comorbidităților care au determinat o scădere importantă a răspunsului imun.

Tratamentul administrat a inclus terapia antiinflamatorie sistemică, tratament cutanat, analgezie multimodală(pentru calmarea durerilor) și antibioterapie profilactică pentru a preveni posibila infectarea a leziunilor. Evoluția a fost una constantă, lentă dar favorabilă.

A necesitat în primele zile de spitalizare în Terapie Intensivă oxigenoterapie pe canulă nazală din cauza insuficienței respiratorii cauzată de pneumonia cu care a fost diagnosticat la internare.

Medicii din Compartimentul de Terapie Intensivă și întreg personalul care l-a îngrijit i-au fost aproape în procesul de vindecare. ”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, potrivit vesteaiasului.ro

Cazul băiețelului este unul foarte rar. La spitalul ieșean au mai fost internați în ultimul an, cu acest sindrom, doi adulți.

Sindromul Stevens-Johnson

Sindromul Stevens-Johnson este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează pielea, mucoasa, organele genitale și ochii.

Membrana mucoasă este stratul moale de țesut care aliniază sistemul digestiv de la gură la anus, precum și tractul genital (organele reproducătoare) și globurile oculare.

Sindromul Stevens-Johnson este de obicei cauzat de o reacție adversă imprevizibilă la anumite medicamente. Uneori poate fi cauzată de o infecție.

Sindromul începe adesea cu simptome asemănătoare gripei , urmată de o erupție roșie sau violetă care se răspândește și formează vezicule. Până la urmă pielea afectată moare și se desprinde.

Sindromul Stevens-Johnson este o urgență medicală care necesită tratament în spital, adesea în terapie intensivă sau la o unitate de arsuri.

Etichete:
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: