vineri, octombrie 22, 2021

Pandemia se va încheia când majoritatea oamenilor se vor infecta cu virusul SARS-Cov-2. „Se va încheia în perioade diferite, în zone diferite, la fel ca cele de dinaintea ei”

Specialiștii atrag atenția

că atât cursa de vaccinare, cât și noile tulpini COVID-19 nu se vor încheie în viitorul apropiat. „Pregătiți-vă, urmează lucruri mai rele ca cele de până acum!”, spun în cor oamenii de știință, subliniind faptul că pandemia de coronavirus nu se va încheia până când virusul nu va atinge pe aproape toată lumea.

Înainte de încheierea pandemiei, aproape toată lumea va fi fie infectată cu virusul SARS-CoV-2, fie vaccinată anti-covid. Cursa dintre noile valuri ce duc la tulpini noi și vaccinarea întregii populației a globului nu se va încheia până când coronavirusul nu ne va atinge pe toți.

Pandemia de coronavirus se va încheia când majoritatea oamenilor se vor infecta cu virusul SARS-Cov-2

„Văd toate aceste noi izbucniri ale coronavirusului peste tot în lume. Apoi se vor opri, probabil brusc. Și vor reizbucni din nou în toamna sau iarna anului acesta”, a declarat Michael Osterholm, directorul Centrului de Cercetare al Bolilor Infecțioase din Minnesota, și consultantul președintelui Joe Biden, potrivit Bloomberg.

Noile focare vor închide școli și vor anula cursuri. Rezidenții vaccinați ai azilurilor de bătrâni se vor afla iar în fața pericolului de a se infecta. Cei care se duc

la serviciu, vor rămâne acasă, iar spitalele vor intra, din nou, în colaps. În următoarele luni ne putem aștepta la noi focare în sălile de clasă, în transportul public, sau la locurile de muncă, mai ales acum, când economia mondială încearcă să își revină.

Vor exista mereu persoane sensibile la virus, spun specialiștii. E vorba de nou născuți, de persoane care nu pot sau nu vor să se vaccineze, și acelea care se vaccinează, dar se infectează după ce le scad anticorpii.

Următoarele șase luni vor fi dure. Unul dintre pericolele cele mai importante este o tulpină rezistentă la vaccinare, deși

acesta nu este singurul risc.

„O să vedem suișuri și coborâșuri, cel puțin în următorii ani, pe măsură ce dezvoltăm și mai mult vaccinurile. Ele or să ajute. Dar adevărata provocare va fi aceasta: cât de mare va fi distanța dintre aceste suișuri și coborâșuri?

Nu știm. Dar vă pot spune asta: acest incendiu de vegetație al coronavirusului nu se va opri până când nu va arde tot lemnul uman pe care îl va găsi”, a mai spus spus Osterholm.

evoluția pandemiei

„COVID-19 începe să arate ca cea mai gravă pandemie de până acum”

Cea mai lungă epidemie globală a durat 5 ani și a avut 2 până la 4 valuri de infectare

în decurs de 3 ani.

„Pandemiile din ultimii 130 de ani oferă câteva informații despre cum ar putea evolua coronavirusul”, potrivit lui Lone Simonsen, epidemiologist și profesor la Universitatea Roskilde din Danemarca

„COVID-19 începe să arate ca cea mai gravă pandemie de până acum, cu un al doilea an prins în mijlocului unui al treilea val, iar la orizont nu se întrevede vreun final fericit”, a mai spus Simonsen.

Este posibil ca acest virus, cunoscut ca SARS-CoV-2 să nu urmeze linia trasată de celelalte pandemii. Până la urmă, este un patogen mai nou și mai ușor transmisibil, iar bilanțul mortalității este de 4.6 milioane de oameni până acum, dublu față de cel a pandemiei de gripă spaniolă din 1918.

Istoria arată faptul că virusul nu se domolește cu timpul

În ciuda procentului mare de vaccinare, țări precum SUA, Marea Britanie, Rusia și Israel se luptă  cu numere record de cazuri. Imunizarea ajută la moderarea simptomelor, la reducerea numărului de morți, dar infecțiile crescânde înseamnă că virusul începe să îi atingă și pe cei mai tineri și nevaccinați, iar rata mortalității crește în cadrul acestor grupuri.

Țări unde vaccinarea a fost slabă, precum Malaezia, Mexic, Iran și Australia – sunt în mijlocul celui mai mare val de până acum, alimentat de noua tulpină foarte contagioasă, Delta.

Cu virusul care se răspândește fără oprire în regiuni mari ale Pământului, altă tulpină nouă ar putea să apară.

Istoria arată faptul că virusul nu se domolește cu timpul. Cu toate că noile mutații nu sunt mereu mai grave ca predecesoarele lor, ”pandemiile pot deveni mai mortale pe măsură ce virusul se adaptează la noua gazdă”, a spus Simonsen.

La începutul pandemiei de COVID-19, era lesne de crezut că vaccinul va oferi protecție îndelungată, precum vaccinurile pentru copii, care au oprit boli ca poliomielita.

Coronavirusul se poate asemăna cu gripa, dar are nevoie de vaccinuri care să evolueze odată cu el.

Unii cercetători spun că SARS-CoV-2 o să devină complet imun la prima generație de vaccinuri.

”Sperăm să nu se întâmple asta. Dumnezeule, va trebui să o luăm de la capăt”, a spus Simonsen.

„Finalul nu va fi uniform. Pandemia este un fenomen biologic, dar de asemenea, este și un proces politic și social”

Un lucru este clar: pandemia nu se va încheia în șase luni. Experții sunt de acord că valul acesta se va tempera o dată ce 90%, poate 95% din populația globului va fi vaccinată, sau va căpăta imunitate din cauza unei infectări.

„Fără vaccinare, suntem.o țintă vie, pentru că virusul se va răspândi rapid, și toamna, sau iarna aceasta va ataca pe aproape toată lumea”, a spus Simonsen.

Mai mult de 5.66 de miliarde de doze de vaccin au fost administrate până acum. Dar succesul acestora în unele zone din UE, America de Nord sau China, maschează eșecul în altele. În cele mai multe țări din Africa, rata de vaccinare este sub 5%, iar în India 26%.

„Pandemia se va încheia în perioade diferite, în zone diferite, la fel ca cele de dinaintea ei”, a spus Erica Charters, profesor la Universitatea Oxford, potrivit sursei citate.

Abordările vor fi diferite. În timp ce unele țări țintesc spre 0 cazuri, acest virus nu va putea fi eradicat complet.

Țări precum Danemarca și Singapore, ce au reușit să țină oarecum sub control epidemia, avansează deja către un viitor post-pandemic, reducând din restricții. Alte țări precum SUA și Marea Britanie, renunță la restricții deși infectările ating recorduri zilnice.

Între timp, China și Hong Kong, Noua Zeelandă încearcă să elimine virusul local.

„Finalul nu va fi uniform. Pandemia este un fenomen biologic, dar de asemenea, este și un proces politic și social. Chiar și acum, avem abordări diferite”, a spus Charters.

„Trebuie să știm exact care este situația. Oricine crede că se va termina în următoarele zile, sau în următoarele luni, se înșeală amarnic”, a concluzionat Osterholm.

Ultimele stiri