Sari la conținut

Papa Francisc, probleme de sănătate? „Sănătatea mea este un pic capricioasă. Nu știi cum se va termina jocul, să sperăm că va fi bine”

Papa Francisc, probleme de sănătate? „Sănătatea mea este un pic capricioasă. Există și îndoiala că la vârsta asta nu știi cum se va termina jocul, să sperăm că va fi bine”.

La începutul lunii aprilie, Papa Francisc a fost nevoit să folosească un lift pentru a se îmbarca în avionul care l-a dus Malta. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, a explicatcă acest lucru s-a întâmplat pentru a „evita o presiune inutilă”, potrivit Reuters.

Papa Francisc, probleme de sănătate? „Sănătatea mea este un pic capricioasă. Nu știi cum se va termina jocul, să sperăm că va fi bine”

A fost pentru prima dată în cele 36 de călătorii ale Papei în străinătate când nu a urcat singur treptele avionului. Suveranul Pontif, în vârstă de 85 de ani, care efectuează o vizită de două zile în Malta, suferă de sciatică, o afecțiune nervoasă care îi provoacă dureri în picioare.

„Sănătatea mea este un pic capricioasă, am o problemă la genunchi care mă necăjește la mers. La mers, este un pic enervant, dar se ameliorează, cel puțin pot să merg.

Acum două săptămâni, nu puteam să fac nimic. E o chestie lentă, să vedem dacă își revine, dar există și îndoiala că la vârsta asta nu știi cum se va termina jocul, să sperăm că va fi bine”, a răspuns papa Francisc, întrebat despre vizita în Malta și despre starea sănătății.

„Problema migranților este serioasă”

Vizita în Malta, cel mai mic stat din Uniunea Europeană, a fost pentru Papa Francisc cea de-a 36-a vizită a sa în străinătate, informează Agerpres, care citează agenţia DPA.

În cadrul călătoriei apostolice pe care papa Francisc a efectuat-o în ţara catolică accentul a fost, printre altele, pe situaţia migranţilor şi a refugiaţilor.

„Apoi, despre Malta: am fost mulțumit de vizită, am văzut realitățile Maltei, am văzut un entuziasm impresionant al oamenilor, atât în Gozo, cât și în Malta, la Valletta și în celelalte locuri. Un mare entuziasm pe străzi, care m-a uimit, a fost un pic cam scurt. Problema pe care am văzut-o în Malta este cea a migranților.

Problema migranților este serioasă, deoarece Grecia, Cipru, Malta, Italia, Spania, sunt țările cele mai apropiate de Africa și Orientul Mijlociu și ei vin în aceste țări, și trebuie să fie întotdeauna bineveniți! Chestiunea este că fiecare guvern trebuie să spună câte persoane pot fi primite în mod normal pentru a locui în respectivele țări.

Acest lucru necesită un acord cu țările europene și nu toate sunt dispuse să primească migranți”, a mai spus Suveranul Pontif, cerând să nu se lase toată povara pe umerii țărilor vecine Africii și Orientului Mijlociu, despre care a spus că „sunt atât de generoase”, „Malta fiind una dintre ele”.

„Așa cum Europa face loc cu generozitate ucrainenilor care îi bat la ușă, la fel trebuie să facă și cu cei care vin din regiunea Mării Mediterane” – a mai spus Sfântul Părinte.

Întrebat despre o posibilă călătorie la Kiev și despre condițiile necesare pentru ca aceasta să poată avea loc, pontiful a răspuns: „Războiul este o cruzime, un lucru inuman, care contravine spiritului uman, nu spun creștin, ci uman. Este spiritul lui Cain.

Sunt dispus să fac tot ceea ce trebuie făcut și Sfântul Scaun, mai ales partea diplomatică, cardinalul Parolin și monseniorul Gallagher, fac totul, dar totul”, a spus Papa.

„Nu învățăm! Domnul să aibă milă de noi, de noi toți. Suntem toți vinovați!”

„Nu învățăm! Domnul să aibă milă de noi, de noi toți. Suntem toți vinovați!” – a spus Papa Francisc în timpul zborului de întoarcere din Malta, referindu-se la războiul din Ucraina, potrivit Vatican News

„Nu putem face public tot ceea ce fac ei, din prudență, din confidențialitate, dar facem tot posibilul. Unul dintre ei a fost rugat de președintele Poloniei să îl trimită pe cardinalul Krajewski să îi viziteze pe ucrainenii care au fost primiți în Polonia.

Cardinalul Krajewski a mers deja de două ori, a dus două ambulanțe și a stat acolo, în mijlocul refugiaților, și o va mai face o dată. Referitor la cealaltă deplasare despre care am fost întrebat, am spus cu sinceritate că am avut în vedere să merg, eu sunt disponibil”.

Întrebat ce i-ar spune președintelui Putin dacă ar vorbi cu el, pontiful a răspuns că „lucrurile pe care le-au spus autorităților din ambele părți sunt publice. Niciunul dintre lucrurile pe care le-am spus nu este confidențial pentru mine.

Am primit vești de la președintele Rusiei la sfârșitul anului, când m-a sunat pentru a-mi face urări.

Pe președintele Ucrainei l-am auzit de două ori.

Apoi, în prima zi a războiului, m-am gândit că ar trebui să mă duc la ambasada Federației Ruse pentru a vorbi cu ambasadorul, care este reprezentantul poporului, să pun întrebări și să-mi spun impresiile cu privire la situație. Acestea sunt contactele oficiale pe care le-am avut”, a concluzionat Papa.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: