Sari la conținut

Patru hormoni care controlează greutatea corporală și te pot ajuta să slăbești

grasime abdomen
Sursa foto: Pixabay
Cum dai jos grăsimea de pe abdomen

Chiar poți slăbi sau te poți îngrășa pe fond hormonal! Hormonii pot juca un rol important în controlul greutății noastre și în atingerea obiectivelor noastre de a slăbi. Începutul ține de modul în care sunt echilibrați acești hormoni și de modul în care renunți la stilul de viață vechi și optezi pentru unul nou și mai sănătos, cu o ”dietă” de somn, exerciții fizice regulate și o alimentație nutritivă și corectă.

În opinia profesorului internațional de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima școală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite ale Americii, patru hormoni, și anume grelina, leptina, insulina și cortizolul, joacă un rol important în modul în care, organismul nostru înghite și metabolizează alimentele, motiv pentru care aceștia sunt una dintre cheile principale pentru pierderea în greutate și menținerea unei stări de sănătate de durată.

Grelina ne semnalizează foamea

Grelina este un hormon produs de stomac și tubul digestiv care, trimite semnale către creier pentru a ne face să simțim foame. De obicei, aceasta se intensifică cu câteva ore înainte de masă. Atunci când grelina este ridicată, creierul primește semnalul că ar trebui să te alimentezi.

“Există mai multe metode prin care putem remodela grelina și poate fi util pentru a ne ajuta să pierdem în greutate. Prima metodă este aceea de a dormi suficient de mult, adică, undeva între 7-8 ore pe noapte.

Este o corelație directă între a dormi suficient, odihna pe care o simți dimineața si dorința de a compensa lipsa energiei cu acțiunea de a mânca, uneori în exces, de a reduce cantitatea de alimente ingerate, astfel încât stomacul să fie mai ușor și să producă mai puțină grelină. Mai poți mânca alimente bogate în fibre. De exemplu, cereale integrale, fructe și legume vor susține foamea mai mult timp decât pastele sau produsele de patiserie”, explică profesorul internațional de yoga, Dana Țupa.

Leptina controlează pofta de mâncare

Leptina este un hormon produs de adipocite și care, reglează greutatea corporală, controlează pofta de mâncare și metabolismul. Acest hormon aduce o senzație de sațietate, funcție pe care o face prin creier. Leptina contracarează efectele grelinei și, de asemenea, stimulează arderea grăsimii, reglând glicemia și luptând împotriva obezității. La fel ca și grelina, leptina este influențată de calitatea somnului nostru. Nici aici nu scăpăm de dormitul celor 7-8 ore pe noapte!

“Putem folosi leptina pentru a slăbi, prin consumul unei diete sănătoase, shake-uri și ceaiuri cu plante. Alimentele bogate în dulciuri și grăsimi, inhibă producerea leptinei.”, afirmă cunoscutul profesor de yoga.

Insulina reglează nivelul de zahăr în sânge

Insulina este un hormon produs de pancreas și joacă un rol important în metabolismul zahărului consumat de mușchi, ficat și țesutul adipos pentru a fi transformat în sursă de energie. Insulina are rol de catalizator pentru ca celulele corpului nostru să poată utiliza carbohidrații transformați în glucoză, ca sursă de energie sau să o stocheze. Insulina reglează nivelul de zahăr din sânge.

“Pentru a controla nivelul de insulină și a slăbi, este important să reducem consumul de zahăr și produse din făină albă și rafinate. De asemenea, mâncând alimente bogate în fibre, putem reduce glicemia postprandială”, explică specialistul.

Cortizolul reglează stresul și somnul

Cortizolul este un hormon produs de glanda suprarenală, care joacă roluri importante, cum ar fi reglarea funcțiilor metabolice, stres și somn. Excesul de cortizol în sânge poate duce la creșterea în greutate, datorită stimulării poftei de mâncare și creșterii rezistenței la insulină.

“Pentru a contracara efectele nocive ale hormonului, trebuie să facem exercițiu fizic regulat și să mâncăm alimente cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi. Cea mai simplă cale de a reduce cortizolul este aceea de a elimina stresul prin practici Yoga, meditație, tehnici de respirație.

Tehnicile posturale yoga pot ajuta la detensionarea musculaturii, pot aduce mai mult calm, liniște și o senzație de ușurare fizică, menită să contracareze efectele stresului zilnic. Poate fi utilă meditația pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a reduce nivelurile de stres”, conchide profesorul internațional de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima școală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel