vineri, iunie 2, 2023

Pericolul ascuns din carnea la grătar. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc a vorbit despre grătar și cartofi prăjiți, explicând la ce anume trebuie să fim atenți.

„Apropo de grătar, trebuie să știm că tot ce este la grătar puțin ars, arsura aceea de la grătar, dacă avem mai mult prăjit decât trebuie, inclusiv cartofii prăjiți care devin închiși la culoare, noi simțim gustul puțin amărui acolo.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă și o substanță toxică, dar în general. Acolo găsim într-adevăr și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteice cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc.

Găsim acrilamidă, ca exemplu, dar sunt mai multe substanțe, care este o substanță cancerigenă, care se monitorizează, se analizează în laborator.

Noi am dat exemplu de tehnologii de obținere a pâinii mai protective, pentru a nu avea acest conținut de acrilamidă ridicat, inclusiv la biscuiți, la cafeaua care e prăjită prea tare.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...


La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă

Deci temperaturile prea înalte care duc la arsuri duc și la o deteriorare a calității. Dacă noi avem un contaminant chimic acolo, care s-a produs prin procesare, acel contaminant blochează niște boli metabolice care fac să nu mai absorbim nutrienții pe care dorim să-i absorbim și pe care-i consumăm tot timpul și care pot duce la boli.

La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă să nu o prăjim prea tare, să nu fie arsă, să nu o punem la focul tare dintr-o dată”, a declarat Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, la Academia de Sănătate.

Te-ar mai interesa: Este OFICIAL: România în criză socială! Începe GRE...

Cu ce mâncăm carnea pentru a nu deveni toxică

„Dacă la carnea la grătar punem și o salată verde alături, pe care o stropim cu lămâie, fierul din carne, din hemoglobina aceea, este absorbit foarte bine din lămâie și vitamina C din salată.

Există sinergii și compatibilități între nutrienți care fac astfel încât carnea să fie o hrană sănătoasă dacă știm cum să o preparăm. Vitamina C ne ajută să asimilăm mai bine fierul și putem să asimilăm așa, să nu mâncăm carnea singură, ci cu o salată”, a spus Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc la DC News TV și DC Medical.

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private