Sari la conținut

Persoanele imunizate se pot infecta și pot transmite boala? Medicul Tudor Ciuhodaru oferă detalii

Experții în sănătate anunță că varianta Delta a devenit dominantă în aproape toată Europa. În acest sens, specialiștii caută soluții pentru a limita răspândirea virusului, susținând că vaccinarea este cea mai sigură metodă. Totuși, este posibil ca persoanele imunizate să se infecteze și să transmită boala?

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, susține că și persoanele vaccinate se pot infecta și pot transmite boala. Acest lucru se întâmplă într-o proporție mult mai mică, este adevărat, însă medicul subliniază că există și alte măsuri necesare pentru a maximiza beneficiile vaccinării.

Persoanele imunizate se pot infecta și pot transmite boala

„Vedem că suntem în valul Delta al coronavirozei. Nu se punea problema dacă va ajunge, ci când va ajunge și care va fi amploarea acestui val.

Din acest punct de vedere ne uităm că suntem departe de ceea ce ar trebui să facem. (…) Virusul nu ține cont nici de granițe și nici de pașapoartele de vaccinare, vă reamintesc că vaccinații de pot infecta și pot transmite boala, iar pe de altă parte este important să vedem care ar fi amploarea acestui al patrulea val.

OMS recomandă lucruri pe care România nu le face: țările să crească accesul la teste gratuite, dezvoltarea secvențierii, să stimuleze plasarea în carantină. (…) Cel mai îngrijorător este faptul că FDA și CDC au anunțat că testele RT-PCR au 10 defecte majore și intenționează să le retragă de pe piață. Am intercalat Comisia Europeană pentru a vedea dacă este vorba despre aceleași teste folosite și la noi și dacă există o strategie în acest sens”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, la B1 TV.

Restricțiile pentru nevaccinați ar putea avea efectul opus

Autoritățile impun diferite restricții pentru persoanele care refuză vaccinarea anti-COVID. Medicul Tudor Ciuhodaru susține că acestea ar putea avea efectul opus, iar persoanele ar putea evita complet imunizarea.

„Orice măsură bazată pe frică, impunere, interdicție s-ar putea să aibă efectul contrar. Eu cred în consimțământul informat,  a se explica beneficiile oricărui gest medical, cât să se obțină un parteneriat cu cei care vor să facă acest lucru”, adaugă medicul.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel