duminică, noiembrie 27, 2022

Sămânța neagră de nigella sativa (semințele de chimen negru) a fost folosită de peste trei mii de ani pentru prevenirea și tratarea multor boli diferite. În textele antice și documentele istorice, sămânța de chimen negru este remarcată pentru atributele sale terapeutice și capacitatea de a sprijini organismul în propriile procese naturale de vindecare.

Studiile arheologice raportează că semințe de chimen negru au fost găsite în mai multe situri din Egiptul antic, inclusiv în mormântul lui Tutankhamon. A fost venerat ca un secret al frumuseții din cele mai vechi timpuri, deoarece regina Nefertiti, renumită pentru tenul ei, ar fi fost o consumatoare devotată de semințe de chimen negru.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din pliculețele de ceai. Sigur NU...

Ibri Sina, medic și filosof persan, a discutat despre semințe de chimen negru în textul Canon of Medicine, considerată o publicație distinctă în istoria medicinei umane și folosit ca text medical primar în toată Europa până în secolul al XVII-lea. În ea, el afirmă că semințele de chimen negru au caracteristici preventive și de refacere, deoarece „stimulează energia organismului și ajută la recuperarea după oboseală și descurajare”.

Beneficii pentru sănătate ale semințelor de chimen negru

Cancer. Semințele de chimen negru au proprietăți antioxidante puternice și se crede că acestea se află în spatele proprietăților de prevenire a cancerului demonstrate în studiile pe animale. Studiile in vitro și pe animale arată, de asemenea, inhibarea și reducerea creșterii tumorii în diferite tipuri de cancer, inclusiv sânge, sân, colon, pancreas, ficat, plămân, piele, rinichi, prostată și col uterin.

Te-ar mai interesa: Cum arată sora lui Mihai Trăistariu. Este cu 13 an...

Există, de asemenea, beneficii demonstrate ca adjuvant al chimioterapiei la oameni – de exemplu, semințe de chimen negru arată o capacitate potențială de a scădea incidența efectelor secundare la copiii cu tumori cerebrale care urmează chimioterapie. Componenta sa activa, timochinona, sensibilizeaza celulele canceroase ale creierului la chimioterapie, facand tratamentul mai eficient.

Te-ar mai interesa: Doliu uriaș în România! A murit o mare actriță...

Boli de inimă și diabet. Semințele de chimen negru afectează favorabil câțiva parametri legați de riscul bolilor de inimă, inclusiv scăderea colesterolului total și LDL, reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale, reducerea formării plăcii.

De asemenea, reduce glicemia, precum și complicațiile asociate diabetului, cum ar fi neuropatia.

Infecții. Semințele de chimen negru sunt un antimicrobian puternic, cu capacitatea de a lupta împotriva bacteriilor, paraziților, ciupercilor și chiar a virușilor.

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

A demonstrat activitate împotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA), tulpina de bacterii greu de tratat și rezistentă la antibiotice. Semințele de chimen negru chiar reduc încărcătura virală și îmbunătățesc alți markeri la pacienții cu hepatită C.

Afecțiuni neurologice. Semințele de chimen negru s-au dovedit în studii in vitro și pe animale a fi protectoare împotriva bolilor neurologice, cum ar fi boala Alzheimer, depresia, epilepsia, boala Parkinson și leziunile cerebrale traumatice.

Te-ar mai interesa: Prezentator TV, diagnosticat cu cancer terminal: C...

Învățarea și memoria sunt, de asemenea, îmbunătățite la animalele cărora li se administrează semințe de chimen negru. Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante sunt considerate a fi responsabile pentru acest efect.

Tulburări ale sistemului imunitar. Semințele de chimen negru s-au dovedit utile în afecțiunile autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto și artrita reumatoidă, precum și astmul alergic, sinuzita și eczema.

Într-un studiu clinic controlat cu placebo din 2018, anticorpii anti-TPO s-au redus de la o medie de 295 la 148 (UI/ml, p=0,019), iar TSH a scăzut de la 6,42 la 4,13 (mUI/l, p-0,03) la pacienții care au primit 2 g/ d semințe de chimen negru pudră timp de 8 săptămâni.

Durere. Uleiul din semințe de chimen negru, aplicat local, este mai bun decât dozarea moderată de acetaminofen oral (paracetamol) pentru a reduce durerea cauzată de osteoartrita genunchiului. Uleiul oral din semințe de chimion negru are și efecte analgezice generale, conform studiilor pe animale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private