Sari la conținut

Plante medicinale esențiale cu ajutorul cărora poți ameliora zeci de afecțiuni. Nu trebuie să îți lipsească!

plante medicinale
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru a trata afecțiunile comune, multe persoane au la dispoziție o serie de produse farmaceutice destinate pentru a ameliora cât mai multe probleme de sănătate minore. În acest sens, poți opta pentru o „trusă de prim ajutor” alcătuită din plante medicinale esențiale care nu trebuie să lipsească din locuința ta. Acestea vor fi tratamente 100% naturale pe care le poți folosi oricând te confrunți cu afecțiuni și simptome provocate de o multitudine de afecțiuni. 

Medicina alternativă este principala metodă de tratament pentru multe persoane. Aceasta se bazează pe efectele pozitive ale plantelor și produselor naturale, oferind organismului o variantă de tratament benefică, fără efectele adverse des întâlnite la produsele farmaceutice din comerț.

De aceea, îți punem la dispoziție o serie de plante medicinale care să trateze o multitudine de boli și manifestări.

Plante medicinale esențiale care nu trebuie să îți lipsească

Teiul

Teiul este un remediu comun pentru răceală si gripă. Planta contine ulei esential, bogat in flavonoide, taninuri si polizaharide, dar si acizi (cafeic si cumaric). Acesta este consumat, de obicei, sub formă de ceai și asigură organismului hidratarea necesară atunci când te confrunți cu răceala comună sau gripă.

Beneficii:
Gratie substantelor sale active, teiul are o actiune antiseptica, antiinflamatoare, efect calmant, de hidratare si cicatrizant. Acesta tonifica si improspateaza pielea, decongestioneaza pungile de sub ochi, ploapele umflate, si este utilizat pe scara larga in compozitia produselor pentru a trata diverse probleme ale ochilor.
Mirosul deosebit al florilor de tei se datoreaza farnesolului – care este un alcool. Florile plantei au o actiune neurosedativa si antispastica, scrie sfatulmedicului.ro.

Sunătoare

Uleiul de sunatoare este benefic pentru tratarea ranilor, are un efect calmant, antiinflamator si cicatrizant. Sunatoarea este utilizata si in cazul tulburarilor nervoase pentru ca are ofera efect de relaxare si calmare.
Pentru tratarea nevralgiei de nerv trigemen se recomanda consumul a 2-3 cani de ceai de sunatoare pe zi si masajul extern al zonelor afectate tot cu ulei de sunatoare, mai multe zile la rand.
Tinctura de sunatoare este foarte eficienta in cazul bolilor nervoase, nevrozei si asteniei insotite de insomnii.
Aceasta poate fi folosita si extern, pentru masaj. Intern, se consuma zilnic 10-15 picaturi care se adauga intr-o lingura de apa.

Mușețel

Musetelul este foarte utilizat in medicina populara datorita actiunii sinergice a diferitelor sale principii active: uleiuri esentiale, polizaharide, aminoacizi, flavonoide, vitaminele B1 si C, acid salicilic, etc.

Beneficii:

– Musetelul este folosit in tratamentele cosmetice gratie rolului sau cicatrizant, anestezic, antiseptic si tonic.
– De asemenea, planta are calitati dezinfectante si are rol de purificare a pielii, tratand inclusiv iritatiile.
– Musetelul are un rol important in prevenirea imbatranirii premature a pielii. Este recomandat inclusiv pentru tratarea pielii rosii (cuperoza, etc.) si ridata.
– Produsele de ingrijire a parului care contin musetel au efect tonic si ofera podoabei capilare reflexe aurii.
– Extractul de musetel reduce fragilitatea capilarelor si poate fi utilizat in produsele anti-cuperoza.
Pentru a i se mentine aspectul sanatos, pentru ingrijirea sa, pielea are nevoie de acid hialuronic. Acesta o protejeaza impotriva iritatiilor si inflamatiilor, hidrateaza, are rol de protectie si calmare, blocheaza radicalii liberi si actioneaza impotriva imbatranirii premature a acesteia.
O ceasca de ceai de musetel induce o stare de liniste a organismului, ideala inainte de somn.

Ceapa

este o planta cultivata in intreaga lume pentru consum. Exista mai multe tipuri de ceapa. Prin fierbere gustul ei poate deveni chiar si dulce, in functie de metoda de gatit.
Ceapa este considerata si un remediu excelent pentru insomnie. In acest scop se recomanda inhalarea de ceapa tocata asezata intr-un borcan a carui gura este acoperita cu o bucata de material, inainte de culcare.

Măceșul

este raspandit in intreaga lume. Fructele sale sunt recoltate in lunile august-septembrie, inainte de caderea primei burme, atunci cand macesele capata o culoare rosiatica.
Sunt recomandate pentru tratarea:
– avitaminozei,
– enterocolitei,
– litiazei renale,
– tulburarilor de circulatie periferica,
– dischineziei biliare.
In plus, fructele au rol sedativ, favorizand ameliorarea insomniilor.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel