Sari la conținut

Postul intermitent: 10 beneficii uluitoare pentru trup și creier. Printre altele, previne cancerul și boala Alzheimer

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Postul intermitent: 10 beneficii uluitoare pentru trup și creier. Postul este adesea asociat cu practicile religioase. În timp ce oamenii postesc din diverse motive divine, există mai multe beneficii medicale asociate cu postul.

Postul intermitent este un model de alimentație în care o persoană trece între perioadele de mâncare și post. Există diferite tipuri de post intermitent, cum ar fi metodele 16/8 și 5:2. În afară de motive religioase, există dovezi care arată că postul poate avea câteva beneficii puternice pentru corpul uman și creier.

Beneficii ale postului intermitent: 1. Modifică funcția hormonilor, celulelor și genelor

Când nu mănânci o perioadă, se întâmplă mai multe lucruri în corpul tău. De exemplu, corpul modifică nivelurile hormonale pentru a face grăsimea corporală stocată mai accesibilă și inițiază procese importante de reparare celulară.

Iată câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale postului intermitent. Ce se întâmplă cu corpul tău când postești:

 • Nivelul de insulină scade semnificativ, ceea ce facilitează arderea grăsimilor.
 • Nivelurile hormonului uman de creștere (HGH): nivelurile sanguine ale hormonului uman de creștere (HGH) pot crește dramatic. Niveluri mai ridicate ale acestui hormon facilitează arderea grăsimilor și creșterea musculară și au numeroase alte beneficii.
 • Repararea celulară: organismul induce procese importante de reparare celulară, cum ar fi îndepărtarea deșeurilor din celule.
 • Expresia genelor: Există modificări benefice în mai multe gene și molecule legate de longevitate și protecție împotriva bolilor.

2. Vă poate ajuta să pierdeți în greutate și grăsimea viscerală

Oamenii încearcă postul intermitent pentru a pierde în greutate. Dacă nu compensezi mâncând mult mai mult în timpul celorlalte mese, vei ajunge să consumi mai puține calorii. În plus, postul intermitent îmbunătățește funcția hormonală pentru a facilita pierderea în greutate.

Nivelurile mai scăzute de insulină, nivelurile mai ridicate de HGH și cantitățile crescute de norepinefrină (noradrenalina) cresc toate descompunerea grăsimii corporale și facilitează utilizarea acesteia pentru energie. Din acest motiv, postul pe termen scurt îți crește efectiv rata metabolică, ajutându-te să arzi și mai multe calorii.

Cu alte cuvinte, postul intermitent funcționează de ambele părți ale ecuației caloriilor. Îmbunătățește rata metabolică (crește caloriile eliminate) și reduce cantitatea de alimente pe care o consumați (reduce caloriile în interior).

O analiză a arătat, de asemenea, că postul intermitent a cauzat mai puține pierderi musculare decât restricția continuă de calorii. Persoanele care au postit nu au slăbit semnificativ mai mult decât persoanele care au mâncat trei mese pe zi. După ce au testat un subgrup de participanți în persoană, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că persoanele care au postit au pierdut o cantitate semnificativă de masă slabă. Aceasta a inclus mușchiul slab.

Beneficii ale postului intermitent: 3. Poate reduce rezistența la insulină, scăzând riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 a devenit o boală foarte frecventă în ultimele decenii. Caracteristica sa principală este nivelul ridicat de zahăr din sânge în contextul rezistenței la insulină. Orice reducere a rezistenței la insulină ar trebui să contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge și să protejeze împotriva diabetului de tip 2.

S-a demonstrat că postul intermitent are beneficii majore pentru rezistența la insulină și că duce la o reducere impresionantă a nivelului de zahăr din sânge. În studiile pe oameni privind postul intermitent, zahărul din sânge a fost redus cu 3-6% pe parcursul a 8-12 săptămâni la persoanele cu prediabet. Insulina de jeun a fost redusă cu 20-31%.

4. Reduce stresul oxidativ și inflamația din organism

Stresul oxidativ este una dintre cauzele îmbătrânirii și multor boli cronice. Acesta implică molecule instabile numite radicali liberi. Radicalii liberi reacţionează cu alte molecule importante, cum ar fi proteinele şi ADN-ul, şi le deteriorează.

Mai multe studii arată că postul intermitent poate spori rezistența organismului la stresul oxidativ. În plus, studiile arată că postul intermitent poate ajuta la combaterea inflamației, un alt factor cheie al multor boli comune.

5. Poate fi benefic pentru sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt în prezent cel mai mare ucigaș din lume. Se știe că diferiți markeri de sănătate (așa-numiții „factori de risc”) sunt asociați fie cu un risc crescut, fie cu un risc scăzut de boli de inimă.

S-a demonstrat că postul intermitent îmbunătățește numeroși factori de risc diferiți, inclusiv:

 • nivelurile de zahăr din sânge
 • tensiune arteriala
 • trigliceride din sânge
 • colesterol total și LDL (rău).

Beneficii ale postului intermitent: 6. Induce repararea celulelor

Când postim, celulele din organism inițiază un proces de „eliminare a deșeurilor” celular numit autofagie. Aceasta implică descompunerea celulelor care se descompun și metabolizarea proteinelor sparte și disfuncționale care se acumulează în interiorul celulelor în timp.

Autofagia crescută poate oferi protecție împotriva mai multor boli, inclusiv cancerul și bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

7. Ajută la prevenirea cancerului

Cancerul se caracterizează prin creșterea necontrolată a celulelor. S-a demonstrat că postul are mai multe efecte benefice asupra metabolismului, care pot reduce riscul de cancer.

8. Beneficiază creierul tău

Ceea ce este bun pentru corp este adesea bun pentru creier. Postul intermitent îmbunătățește diferite caracteristici metabolice cunoscute a fi importante pentru sănătatea creierului tău. Postul intermitent ajută la reducerea următoarelor:

 • Stresul oxidativ
 • Inflamație
 • Nivelurile de zahăr din sânge
 • Rezistenta la insulina

Mai multe studii au arătat că postul intermitent poate crește creșterea de noi celule nervoase, ceea ce aduce beneficii funcționării creierului și protejează creierul de leziuni. Postul crește, de asemenea, nivelul unui hormon cerebral numit factor neurotrofic derivat din creier (BDNF). S-a descoperit că deficiența de BDNF este cauza depresiei și a diferitelor alte probleme ale creierului.

Beneficii ale postului intermitent: 9. Ajută la prevenirea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume. Nu există nici un tratament disponibil în prezent pentru boala Alzheimer, așa că este esențială prevenirea apariției acesteia.

Într-o serie de rapoarte de caz, o intervenție în stilul de viață care a inclus posturi zilnice pe termen scurt a reușit să îmbunătățească semnificativ simptomele Alzheimer la 9 din 10 persoane.

10. Ajută la prelungirea duratei de viață

Una dintre cele mai interesante aplicații ale postului intermitent poate fi capacitatea sa de a prelungi durata de viață. Studiile pe rozătoare au arătat că postul intermitent prelungește durata de viață într-un mod similar cu restricția calorică continuă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel