Sari la conținut

Premieră: Primul atlas cu secvenţierea deteriorării şi reparării ADN-ului pentru prevenirea cancerului

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Oamenii de ştiinţă din China au realizat un atlas bazat pe secvenţierea de mare capacitate a deteriorării şi reparării ADN-ului, care ar putea contribui la promovarea prevenirii şi tratării tumorilor.

Deteriorarea ADN-ului şi repararea lui necorespunzătoare reprezintă sursa majoră a modificărilor genomice responsabile pentru multe boli umane, în special pentru cancer. Cu toate acestea, încă lipseşte o bază de date cuprinzătoare, în ciuda acumulării rapide de seturi de date publicate.

Ce conţine Atlasul Daunelor ADN

Cercetătorii de la Centrul pentru Excelenţă în Ştiinţa Celulară Moleculară, sub egida Academiei Chineze de Ştiinţe şi a Universităţii Medicale din Guangzhou, au prezentat Atlasul Daunelor ADN (DDA), care este primul depozit la scară largă de informaţii despre deteriorarea şi repararea ADN-ului.

Noul atlas prezintă un flux de lucru standardizat care cuprinde 6.030 de mostre din 262 de seturi de date prin 59 de tehnologii, acoperind 16 specii. Acesta include 10 tipuri de daune şi 135 de tratamente, potrivit studiului publicat recent în revista „Nucleic Acids Research„.

De asemenea, oferă o interfaţă uşor de utilizat, care facilitează navigarea, căutarea, vizualizarea genomului în browser, compararea hotspoturilor şi descărcarea de date.

Potrivit sursei citate de Agerpres, atlasul va ajuta cercetările medicale viitoare care vizează instabilitatea genomului şi asocierea sa cu bolile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel