Sari la conținut

Ziua Mondială a Ficatului 2023: 10 semne de pe piele, față și corp care indică boala ficatului gras

Semne de ficat gras. Ziua Mondială a Ficatului este sărbătorită la nivel mondial pe 19 aprilie, cu scopul de a evidenția importanța unui ficat sănătos în sănătatea holistică și de a răspândi gradul de conștientizare cu privire la diferite boli hepatice.

Ziua Mondială a Ficatului 2023 crește gradul de conștientizare cu privire la bolile hepatice și prevenirea acestora Această inițiativă globală speră să contribuie la promovarea necesității menținerii sănătății hepatice și a nevoii de diagnosticare și tratament precoce a afecțiunilor legate de ficat.

19 aprilie, Ziua Mondială a Ficatului 2023

Bolile hepatice pot avea originea din diferite surse, dar factori precum consumul de alcool, obezitatea, infecțiile virale, bolile autoimune și tulburările genetice sunt cele mai frecvente cauze. Unele dintre bolile hepatice comune sunt hepatita, boala ficatului gras, ciroza și cancerul hepatic. Aceste afecțiuni pot duce la complicații grave de sănătate dacă nu sunt diagnosticate și tratate la timp.

Boala ficatului gras: Cauze

Ficatul este un organ incredibil de important care permite funcții esențiale, cum ar fi eliminarea corpului de toxine și substanțe chimice dăunătoare. Produce bilă pentru a ajuta digestia și reglează metabolismul. Controlul sănătății ficatului este esențial.

Boala ficatului gras este o afecțiune hepatică răspândită care a crescut rapid în ultimii câțiva ani. În această boală, grăsimea începe să se acumuleze în celulele hepatice, inflamandu-le cu risc crescut de afectare a ficatului.

 

Boala ficatului gras fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi:

  • obezitatea,
  • rezistența la insulină,
  • colesterolul în sânge
  • diabetul de tip 2, cunoscut sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică, NAFLD.

NAFLD, conform estimărilor, afectează până la 25% din populația globală. Este adesea asimptomatică și poate fi detectată prin studii imagistice sau rezultate ale testelor de sânge.

Semne de ficat gras pe față, piele și ochi

Deși poate fi dificil să detectați simptomele în stadiile inițiale, în unele cazuri, semnele pot fi observate pe fața, ochi și piele. Unele dintre aceste semne sunt:

1. Îngălbenirea pielii, a ochilor (icter)

2. Piele mai întunecată

3. Papiloame

4. Exces de grăsime sau față pufoasă

Alte semne pot indica, de asemenea, prezența bolii:

5. Oboseală și slăbiciune

6. Durere sau disconfort abdominal

7. Pierderea poftei de mâncare

8. Pierdere în greutate

9. Umflare la nivelul picioarelor și abdomenului

10. Ficat mărit

Ficat gras: Tratment

Nu este disponibil niciun tratament special pentru boala ficatului gras, dar modificarea stilului de viață poate preveni sau inversa afecțiunea. Se crede că cele mai eficiente tactici sunt:

  • menținerea greutății sub control,
  • exerciții fizice regulate,
  • o dietă sănătoasă,
  • evitarea alcoolului,
  • gestionarea oricăror boli cronice.

Medicii pot prescrie medicamente în starea de steatohepatită non-alcoolică, NASH, o formă mai severă a bolii.

Monitorizarea regulată și urmărirea cu un medic sunt esențiale pentru gestionarea bolii hepatice grase și prevenirea complicațiilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel