Din cuprinsul articolului
Raport ANA: În 2020, s-a dublat comportamentul de consum frecvent față de anul 2018. Este concluzia celui mai recent Raport Național privind Situația Drogurilor în România.
Potrivit Agenței Naționale Antidrog (ANA), s-au înregistrat creșteri pentru toate cele trei tipuri de consum, însă cea mai importantă este în cazul consumului din ultima lună: chiar dacă 3,9% din respondenți pare puțin, este mai mult decât dublu față de cifrele din 2018 (1,8%).
Acest lucru presupune că s-a dublat numărul consumatorilor frecvenți. Practic, consumul de droguri nu mai este un experiment făcut o dată sau de două ori în viață, ci devine un comportament repetat.
Raportul mai arată că mai mult de unul din zece români (10,7%) cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani a consumat cel puțin un tip de drog ilicit de-a lungul vieții.
56% dintre toți consumatorii de droguri care au avut nevoie de tratament în 2020 au fost consumatorii de canabis (56%), iar fenomenul este în creștere, reprezentând 70% din cazurile noi de cereri de tratament.
„Este pentru al șaselea an consecutiv când se solicită preponderent asistență pentru probleme de sănătate cauzate de consumul unui alt drog decât heroina”, se arată în raport.
Cei mai mulți pacienți ajunși în situații de urgență medicală din cauza consumului de droguri sunt tineri de sex masculin (aproximativ 80%).
Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populația generală (locul 2 în top după noile substanțe psihoactive), cât și de populația școlară, unde se plasează pe locul 1 în ordinea preferințelor.
8,7% dintre adolescenții de 16 ani au consumat canabis cel puțin o dată în viață, 7,2% au consumat în ultimul an, iar 3,3% dintre ei au consumat și în ultima lună, arată raportul.
Peste două treimi dintre participanții la studiu (68,6%) au început să consume la vârsta adolescenței (sub 19 ani), iar cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 14 ani.
În opinia elevilor chestionați, canabisul este ușor de procurat, situându-se pe locul întâi în ceea ce privește disponibilitatea percepută pe piața drogurilor.
Sfaturi pentru părinți
Pentru părinții de adolescenți care consumă droguri, Agenția Națională Antidrog (ANA), în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului, a dezvoltat programul „SAFE SPACE”.
Potrivit basilica.ro, aproximativ 30 de adolescenți, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, care au dezvoltat o dependență de substanțe psihoactive, au beneficiat, anul trecut, de sprijinul psihologilor ANA.
Părinții au primit și ei servicii de consiliere psihologică – fie din proprie inițiativă, fie la solicitarea autorităților (direcțiile de asistență socială și protecția copilului, secții de psihiatrie sau spitale pentru copii, alți furnizori publici).
Psihologii Agenției au desfășurat anul trecut aproximativ 200 de ședințe de consiliere psihologică și socială pentru minori, la solicitarea unităților de învățământ.
Programul „SAFE SPACE” poate fi accesat de cetățenii care doresc asistență specializată gratuită și confidențială, apelând numărul de telefon 0752.79.16.47 sau Telefonul Copilului 116111.
În horoscopul săptămânii 10 – 16 noiembrie, Alina Bădic discută despre o serie de aspecte…
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă când vedeți deseori pe ceasul dvs. ore specifice precum 12:21?…
Când vine vorba de setarea corectă a temperaturii frigiderului, mulți dintre noi nu se gândesc…
Există o teorie potrivit căreia lungimea degetului mic poate spune lucruri despre personalitatea unei persoane.…
Stresul este ceva cu care se confruntă toată lumea. Simptomele comune pot include mâini umede,…
Se apropie deschiderea târgurilor de Crăciun din marile orașe ale României, cu pregătiri pentru ca…